Różnorodność warzyw
Swą stale rosnącą popularność sałatki zawdzięczają przede wszystkim nieskończonej możliwości kompozycji, zależnej jedynie od indywidualnych upodobań i kulinarnej wyobraźni. Mogą stanowić lekkie przekąski, zdrowe dodatki do mięsa z rusztu, a także dania główne rn– gdy dodamy do nich na przykład kawałki grillowanej piersi kurczaka. Ich wielką zaletą jest to, że uzupełniają naszą dietę o zestaw niezbędnych witamin i minerałów. Sałatki są szczególnie popularne w okresie wiosenno – letnim obfitującym w świeże jarzyny i kojarzonym z grillem oraz piknikami. Ponieważ doskonale komponują się z pieczoną karkówką, żeberkami, skrzydełkami kurczaka, kiełbasą czy też kaszanką, zastępują wówczas tradycyjnie jedzone do mięsa ziemniaki.
Pomysłów na sałatki jest tak dużo, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Przyrządzamy je nie tylko z jarzyn świeżych, ale również tych z puszki – szczególnie wtedy, gdy mamy mało czasu na obróbkę składników lub możemy kupić atrakcyjną i smaczną, gotową mieszankę. Równowagę składników w sałatce osiągamy pamiętając, by zestawiać ze sobą różnorodne produkty – zarówno pod względem rodzajowym, jak i kolorystycznym. Taka właśnie jest Sałatka Macedońska d’aucy. W jej skład wchodzą: pomarańczowa marchew, żółta kukurydza oraz jarzyny zielone – fasolka szparagowa, groszek i ziarno fasolki. Dzięki temu, że całą Sałatkę Macedońską zamknięto w jednej puszce d’aucy, jej przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy przesypać warzywa z puszki do miseczki i dodać ulubiony sos, by uzyskać zdrowy dodatek do grilla lub obiadu.
Sałatka Macedońska d’aucy dostępna jest od marca 2009 r. w 400 gramowych puszkach,
w cenie około 3,40 zł brutto/szt. Wszystkie puszki d’aucy zaopatrzone są w system łatwego otwierania.
Osobom, które chciałyby skomponować bardziej pożywną kompozycję firma d’aucy proponuje przepis na „Sałatkę z rodu Macedonii”:
Składniki na 4 porcje:
• sałatka macedońska d’aucy – 800 g (2 puszki)
• czerwona papryka – 500g
• jajka – 3 sztuki
• żółty ser – 60g
• oliwa z oliwek – 30ml
• ocet winny – 1 łyżeczka
• natka pietruszki – ½ pęczka
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, a gdy ostygną pokrój je w kostkę. Pokrój w paski paprykę oraz żółty ser. Wymieszaj przygotowane składniki z odcedzoną sałatką macedońską d’aucy. Dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość posyp świeżą natką pietruszki.
Średnia wartość odżywcza 100g produktu w puszcze Sałatka Macedońska d’aucy:
Wartość kaloryczna – 43,9 kcal i 186 kJ
Białko – 2,7 g
Węglowodany – 6,7 g
Tłuszcz – 0,7 g
-=-
...