Witaminy - źródło, niedobory
Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny śpiewał Andrzej Rosiewicz w 1980 roku. Od tego czasu z pewnością nie wiele się zmieniło. Niestety czasem nam ich brakuje, możemy przez to stracić na urodzie. Jeśli szybko zorientujemy się, że coś jest nie tak z anszym organizmem, straty te są do nadrobienia.
Witamina | Odpowiada za: | Źródło | Objawy niedoboru |
A | prawidłowe widzenie ,prawidłowy stan naskórka, prawidłowy wzrost . Chroni przed chorobami serca i nowotworami. | jaja, wątroba, tran, masło, śmietana oraz, jako karoten, marchew , pomidory, brokuły brzoskwinie. | "Kurza ślepota" (niedowidzenie o zmierzchu), problemy ze skórą, suche oko |
B1(tiamina) | dobry stan serca, systemu nerwowego, przemiana węglowodanów. | mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce, warzywa strączkowe, chleb razowy, mleko, pełne ziarno zbóż, orzechy, ostrygi, warzywa liściaste. | Beri-beri, zapalenie wielonerwowe |
B2(ryboflawina) | przemiane białek i węglowodanów, dobre widzenie, odporność, dobry stan skóry. | drożdże, mleko, jaja, jarzyny,ser, makaron, grzyby | zajady, zapalenie języka i błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie spojówek, zwiększona wrażliwość na światło. |
B5 (Kwas pantotenowy) | synteze progesteronu i innych hormonów, przemiane węglowodanów | mięso ,mleko, jaja. Warzywa strączkowe, orzechy ziemne, brokuły, podroby, drób, pełne ziarno zbórz. | słaby wzrost, niewydolność kory nadnerczy |
B6 (pirydoksyna) | przemiany aminokwasów i kwasów tłuszczowych, procesy krwiotwórcze | wątroba, ryby, owoc awokado, banan,mięso,jarzyny, jaja,pomido, szpinak, wieprzowina, ziemniaki | zmiany w szpiku kostnym, uszkodzenia skóry i błon śluzowych, zapalenie wielonerwowe, zaburzenia psychiczne |
B12 (kobalamina) | procesy krwiotwórcze synteza DNA | wątroba, mięso, mleko,jaja, ostrygi, ryby, drób | anemia złośliwa, inne niedokrwistości, zaburzenia psychiczne, słabe widzenie |
PP(niacyna) | utlenianie biologiczne, obniża stężenie cholesterolu we krwi | wątroba, mięso, drożdże, pełne ziarno zbóż, warzywa strączkowe, mleko | Pelagra |
C (kwas askrobinowy) | prawidłowy stan tkanki łącznej, odporność, przyspiesza okres gojenia ran, prawidłowy rozwój zębów, kości chroni przed chorobami serca. | owoce cytrusowe, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, papryka, ziemniaki, pomidory, brokuły, warzywa liściaste. | Szkorbut |
D(kalcyferol) | wchłanianie wapnia, mineralizacja kości | tran, wątroba, masło, jaja, mleko | krzywica, zmiany kostne, osteoporoza |
E(tokoferol) | witamina płodności , chroni komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, odpowiada za bezpłodność u mężczyzn, zaburzenia mięśniowe, miażdżyca oraz choróby serca | Oleje roślinne, tran, migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka, warzywa liściaste | Rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych |
Kwas foliowy | powstawanie czerwonych krwinek, zapobiega zawałom serca, wadom cewy nerwowej, udarom mózgu, rakowi jelita grubego, piersi , szyjki macicy, płuc, przełyku | owoce, warzywa, podroby, drożdże, kiełki pszenicy, pełne ziarno zbóż, fasola, groch | niepłodność, anemia |
K | prawidłowa krzepliwość krwi | jarzyny, wątroba, oleje roślinne, warzywa liściaste,mleko | skaza białkowa |
H | synteze aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaganie funkcji tarczycy, przemiane dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, odpowiedzialnej za krzepliwość krwi | wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory | zmiany skórne, wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu, zmiany zapalne jelit |
...