Witaminy - źródło, niedobory

Autor: Zuza Tych


Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny śpiewał Andrzej Rosiewicz w 1980 roku. Od tego czasu z pewnością nie wiele się zmieniło. Niestety czasem nam ich brakuje, możemy przez to stracić na urodzie. Jeśli szybko zorientujemy się, że coś jest nie tak z anszym organizmem, straty te są do nadrobienia. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedziała za co odpowiadają poszczególne witaminy, jak objawia się ich niedobór oraz jak uzupełnić braki i stworzyć zapasy. Witaminy są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w naszych organizmach np.: trawienie, produkcja hormonów . Część z witamin organizm potrafi wyprodukować sam, mimo to witaminy dostarczamy głównie w pożywieniu. Część z witamin aby mogła się wchłanić musi być rozpuszczona w tłuszczu i te mogą być magazynowane w organizmie ( w wątrobie) są to witaminy A,D,E,K natomiast B i C rozpuszczają się w wodzie nie są magazynowane a ich nadmiar wydalany jest z moczem. Należy pamiętać także o tym, że nadmiar witamin hiperwitaminoza jest bardziej niebezpieczny od ich braku. Wszelkie tabletki i preparaty należy stosować z umiarem najlepiej po konsultacji z lekarzem. Najprostszą metodą na utrzymanie odpowiedniej ilości witamin jest łykanie tabletek wszelkiej maści multiwitamin. Jednak wchłanianie sztucznych witamin przez organizm jest dużo słabsze niż tych zawartych w naszym naturalnym pożywieniu. Pojawiają się także teorie mówiące o tym, że sztuczne witaminy mają negatywny wpływ na naszą wagę. Osoby stale łykające tabletki mają tendencje do szybszego tycia.

WitaminaOdpowiada za: ŹródłoObjawy niedoboru
A prawidłowe widzenie ,prawidłowy stan naskórka, prawidłowy wzrost . Chroni przed chorobami serca i nowotworami. jaja, wątroba, tran, masło, śmietana oraz, jako karoten, marchew , pomidory, brokuły brzoskwinie. "Kurza ślepota" (niedowidzenie o zmierzchu), problemy ze skórą, suche oko
B1(tiamina) dobry stan serca, systemu nerwowego, przemiana węglowodanów. mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce, warzywa strączkowe, chleb razowy, mleko, pełne ziarno zbóż, orzechy, ostrygi, warzywa liściaste. Beri-beri, zapalenie wielonerwowe
B2(ryboflawina) przemiane białek i węglowodanów, dobre widzenie, odporność, dobry stan skóry. drożdże, mleko, jaja, jarzyny,ser, makaron, grzyby zajady, zapalenie języka i błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie spojówek, zwiększona wrażliwość na światło.
B5 (Kwas pantotenowy) synteze progesteronu i innych hormonów, przemiane węglowodanów mięso ,mleko, jaja. Warzywa strączkowe, orzechy ziemne, brokuły, podroby, drób, pełne ziarno zbórz. słaby wzrost, niewydolność kory nadnerczy
B6 (pirydoksyna) przemiany aminokwasów i kwasów tłuszczowych, procesy krwiotwórcze wątroba, ryby, owoc awokado, banan,mięso,jarzyny, jaja,pomido, szpinak, wieprzowina, ziemniaki zmiany w szpiku kostnym, uszkodzenia skóry i błon śluzowych, zapalenie wielonerwowe, zaburzenia psychiczne
B12 (kobalamina) procesy krwiotwórcze synteza DNA wątroba, mięso, mleko,jaja, ostrygi, ryby, drób anemia złośliwa, inne niedokrwistości, zaburzenia psychiczne, słabe widzenie
PP(niacyna) utlenianie biologiczne, obniża stężenie cholesterolu we krwi wątroba, mięso, drożdże, pełne ziarno zbóż, warzywa strączkowe, mleko Pelagra
C (kwas askrobinowy) prawidłowy stan tkanki łącznej, odporność, przyspiesza okres gojenia ran, prawidłowy rozwój zębów, kości chroni przed chorobami serca.owoce cytrusowe, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, papryka, ziemniaki, pomidory, brokuły, warzywa liściaste.Szkorbut
D(kalcyferol) wchłanianie wapnia, mineralizacja kości tran, wątroba, masło, jaja, mleko krzywica, zmiany kostne, osteoporoza
E(tokoferol) witamina płodności , chroni komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, odpowiada za bezpłodność u mężczyzn, zaburzenia mięśniowe, miażdżyca oraz choróby serca Oleje roślinne, tran, migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka, warzywa liściasteRozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Kwas foliowy powstawanie czerwonych krwinek, zapobiega zawałom serca, wadom cewy nerwowej, udarom mózgu, rakowi jelita grubego, piersi , szyjki macicy, płuc, przełykuowoce, warzywa, podroby, drożdże, kiełki pszenicy, pełne ziarno zbóż, fasola, groch niepłodność, anemia
K prawidłowa krzepliwość krwi jarzyny, wątroba, oleje roślinne, warzywa liściaste,mleko skaza białkowa
H synteze aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaganie funkcji tarczycy, przemiane dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, odpowiedzialnej za krzepliwość krwiwątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory zmiany skórne, wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu, zmiany zapalne jelit

...