Grillowana cukinia z sałatką z cranberries i pietruszki

Autor:


Czas przygotowania wynosi 30 minut. Porcja dla 4 osób.

Składniki:

4 cukinie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny z uprawy organicznej
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu z młynka

Na sałatkę:
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
3 pęczki gładkiej natki pietruszki
1 pęczek karbowanej natki pietruszki
1 czerwona cebula
1 łyżka octu z białego wina
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie:

Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii  i odłożyć na ok. 20 minut. Na sałatkę: orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, listki oderwać z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Zmieszać wszystkie składniki sałatki.
Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 2–3 minuty. Cukinię podawać z sałatką.


Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 240 kcal/1005 kJ Białko: 6,3 g Tłuszcz: 13,6 g Węglowodany: 25 g



...