Flan z lodami truskawkowymi i musem truskawowym

Autor:


Porcja dla 5 osób.

Składniki:

500 ml mleka
3 jajka
5 łyżek cukru
5 kropli esencji waniliowej

Mus:
200 g truskawek
2 opakowania lodów Algida Śmietankowa Truskawka w czteropaku

Wykonanie:

Zmiksować mleko z jajkami, cukrem i wanilią. Wlać do żaroodpornych miseczek. Umieścić je w większym naczyniu (może być to też żaroodporna forma tylko duża) wypełnionym wodą (kąpiel wodna) i piec do zarumienienia wierzchu flanu ok. 30 minut w temperaturze 200 st C.  Wyjąć ostrożnie, żeby woda nie wlała się do foremek z flanem. Ostudzić. Zmiksować 100 g lodów z truskawkami. Na każdy flan nałożyć porcję pozostałych lodów z czteropaku i polać musem truskawkowym.


...