Sałatka z papai i cranberries z krabami
Przepis podany dla czterech osób. Czas przygotowania wynosi około 30 minut.
Składniki:
100 g groszku cukrowego
sól
1 pomarańcza z uprawy organicznej
chili w proszku
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 g mięsa z kraba głębinowego
2 owoce papai
2 pęczki rukoli
Przygotowanie:
Groszek cukrowy opłukać, oczyścić i obgotować przez 1 minutę w osolonej wodzie. Odcedzić, schłodzić zimną wodą i pozostawić do odsączenia. Pomarańczę opłukać, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Sok z pomarańczy wymieszać ze szczyptą soli, odrobiną chili w proszku i olejem orzechowym. Dodać skórkę z pomarańczy, cranberries i mięso z krabów. Pozostawić na chwilę, aby składniki przeszły smakiem. Owoce papai podzielić na połówki, usunąć pestki i obrać. Pokroić na kawałki. Rukolę opłukać, przebrać i oczyścić. Papaję i groszek cukrowy wymieszać z zamarynowanymi krabami. Przybrać rukolą.
Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 176 kcal, 739 kJ Białko: 10,8 g Tłuszcz: 6,2 g Węglowodany: 21 g
...