Sos tatarski z cranberries ze smażonym serem camembert
Przepis na cztery porcje. Czas przygotowania wynosi około 30 minut.
Składniki:
Na sos:
200 g majonezu do sałatek
1 łyżka słodkiej musztardy
1 łyżka sosu chili „słodko-kwaśnego”
25 g kalifornijskich orzechów włoskich
60 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 korniszony
sól, pieprz
pół opakowania rzeżuchy
Na ser:
1 jajko (rozmiar –M)
250 g sera camembert
(przekrojone na pół okrągłe kawałki camemberta, nie za bardzo dojrzałego)
100 g tartej bułki
tłuszcz do smażenia frytek
Przygotowanie:
Wymieszać majonez z musztardą i sosem chili. Posiekać orzechy i prażyć przez chwilę. Cranberries drobno posiekać. Korniszony pokroić w drobną kostkę. Orzechy, cranberries i korniszony dodać do majonezu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rzeżuchę ściąć i dodać do sosu. Jajko ubić. Camembert obtoczyć najpierw w jajku, potem w tartej bułce. Tłuszcz do frytek rozgrzać do temperatury 175 stopni. Usmażyć na nim ser camembert na złotobrązowy kolor. Podawać natychmiast z sosem tatarskim z cranberries.
Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 647 kcal, 2708 kJ Białko: 19,1 g Tłuszcz: 49,3 g Węglowodany: 34 g
...