Diet coach ostrzega: zamiast bagietki stop – klatka!

Autor:


Większość z nas wie, że fast foody szkodzą a warzywa i owoce dają pozytywną energię, że sport jest zdrowy i nie należy się przejadać, itd. Wiemy i jednocześnie tego nie robimy! Dlaczego..? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć diet coaching.

W jednym z pierwszych wywiadów na ten temat, udzielonym portalowi Estemedia.pl przez Urszulę Mijakoską z Instytutu Psychoimmunologii IPSI, czytamy m. in., że większość porażek jakie ponosimy usiłując przejść na zdrowy styl życia, w tym również odżywiania, to efekt nieuświadomionych potrzeb, niedostatecznej wiedzy i oczekiwania natychmiastowych rezultatów. Któż z nas nie słyszał choć raz: „jak nie zjesz, to się obrażę!”, „nie wypada zostawiać na talerzu!”; „musisz wszystko zjeść!”, „jedzenia się nie wyrzuca!”, itp. Karciły nas w ten sposób nasze mamy, babcie i ciocie na domowych przyjęciach. Efekt?

Poczucie winy i sięganie po jedzenie nie ze względów fizjologicznych, lecz czysto emocjonalnych! Wymienione zwroty to tylko niektóre z zewnętrznych impulsów wpływających w konsekwencji na nasze późniejsze postawy względem odżywiania. Motywów większości z nich nie jesteśmy świadomi. Mogą to być ulubione zapachy, odczuwane np. podczas robienia zakupów w centrum handlowym, lub wysoki poziom adrenaliny wpływający na zapominanie o jedzeniu w ciągu dnia, a także wiele innych całkowicie zindywidualizowanych powodów. Często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że nie radzimy sobie z dietą i zdrowym stylem życia, bo nie jesteśmy świadomi co nami powoduje: czemu sięgam po bagietkę lub batonik? Jakie konkretne sytuacje i emocje temu towarzyszą? Czy naprawdę jestem głodny czy tylko mam na coś ochotę? Czemu akurat na to?, itd.

Jednym z celów w początkowym procesie diet coachingu jest zdobycie umiejętności odróżniania głodu od zachcianki. Rozmówczyni przytacza ciekawą sytuację z własnego życia, kiedy to sięgała mechanicznie po orzeszki ziemne w chwili.....oglądania filmów sensacyjnych! Okazało się, że moment, w którym zdała sobie sprawę, że zajada lęk był punktem zwrotnym do zmiany. Zdaniem Mijakoskiej moment, w którym jej klienci zaczynają wsłuchiwać się w siebie i odpowiadać sobie na pytanie: „po co, jak, kiedy?” - jest kluczowym w całym procesie diet coachingu. „Ów proces, a co za tym idzie pewne zmiany w podejściu do odżywiania, zaczynają się bowiem od myślenia! Kluczowa jest odpowiedź na postawione sobie pytanie: czy ja w ogóle chcę zastanowić się nad sobą...? Problemem jednak jest to, że ludzie raczej myślą o tym, co inni myślą o nich...” podkreśla w wywiadzie diet coach.

Mijakoska przytacza również ciekawe przykłady tzw. „kalek” z życia, np. zawodowego, kiedy to adrenalina potrafi skutecznie zahamować poczucie głodu, czasem nawet na cały dzień (zachowania bardzo typowe dla wielu managerów). W konsekwencji, po wyjściu z biura doświadczamy sytuacji, którą nazywa „efektem buły”. Zaspokojenie silnej potrzeby popularną bagietką staje się celem samym w sobie. Tymczasem, zdaniem diet coacha, zastanawiając się nad sobą choć przez chwilę, robiąc sobie przerwę na tzw. „stop – klatkę” stwarzamy sobie samym szansę na podejmowanie świadomych decyzji w procesie odżywiania i w konsekwencji nie dopuszczanie do takiego poczucia głodu. Naszym celem – o czym niestety zapominamy w ferworze zajęć - jest przede wszystkim zadbać o siebie, o swoje ciało, czyli żyć zdrowo i zarazem jak najdłużej!

Rozwój w procesie diet coachingu polega na zmianie naszych zachowań związanych z odżywaniem i zdrowym stylem życia. Rozmówczyni uświadamia nam zarazem, że żywienie jest jednym z kluczowych elementów życia, a podejmowanie decyzji związanych z jedzeniem w niczym nie różni się od podejmowania decyzji w innych sprawach, także tych zawodowych. Ponieważ jednak każdy z nas jest inny i niepowtarzalny, łatwiej jest nam działać indywidualnie z diet coachem.

Diet – coaching to profesjonalnie prowadzony cykl rozmów, w którym klient stopniowo rozwija swoje kompetencje (wiedzę, umiejętności i postawy) w zakresie nowego, zdrowego sposobu odżywiania i stylu życia. Pomaga on zrozumieć potrzeby żywieniowe oraz stworzyć taki plan odżywiania, który będzie odpowiadał jego stylowi życia. Istotą diet - coachingu jest wzbudzenie motywacji do zmiany sposobu odżywiania, postępowania i zachowania oraz świadomego stosowania tych umiejętności. Coach prowadzący cykl rozmów jest również specjalistą w zakresie żywienia człowieka.


...