Meksykańska uczta z sałatką

Autor: rm


Nie sposób wyobrazić sobie meksykańskiej kuchni bez kukurydzy, papryki oraz warzyw strączkowych. Dzięki bazującej na tych składnikach nowej Sałatce Meksykańskiej d’aucy przygotowanie dań z rejonu Ameryki Łacińskiej jest szybkie i proste.


Kuchnia meksykańska nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. Łączy tradycje kulinarne tubylczych Indian oraz wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Bogactwo warzyw i aromatycznych przypraw używanych do przyrządzania meksykańskich dań sprawia, że cieszą się one rosnącą popularnością także w Polsce.


Z myślą o wielbicielach potraw z rejonu Ameryki Łacińskiej powstała Sałatka Meksykańska d’aucy. Jest to kompozycja wyjątkowo słodkiej i chrupiącej kukurydzy, aromatycznej czerwonej papryki oraz soczystego zielonego groszku – warzyw, na których bazuje meksykańska kuchnia. Mieszankę charakteryzuje doskonała jakość oraz wysokie walory zdrowotne. Obfitująca w skrobię i białko kukurydza, bogata w witaminy C i B soczysta papryka oraz zawierający duże ilości błonnika zielony groszek zostały zamknięte w puszkach d’aucy w parę godzin po zbiorach, dzięki czemu zachowały świeżość, pyszny smak oraz wartości odżywcze.

d’aucy – znawca kuchni świata – poleca Sałatkę Meksykańską, która znakomicie sprawdzi się jako samodzielna przekąska oraz składnik wielu potraw kuchni meksykańskiej. Dzięki temu, że wszystkie składniki znajdują się w jednej puszce, nie trzeba tracić czasu na mycie, wydrążanie, czy krojenie. Warzywa w Sałatce Meksykańskiej d’aucy są tak smaczne i aromatyczne, że nie musimy dodawać do nich sosu, czy dressingu. Wystarczy otworzyć wieczko, wsypać zawartość do salaterki i mamy gotowy lekki i zdrowy posiłek.

Mieszanka warzyw d’aucy może być także podstawą do przygotowania różnorodnych, pożywnych sałatek. W tym celu wystarczy dodać do niej kawałki kurczaka, żółty ser, pomidory, jajka, czy też Czerwoną fasolę d’aucy. Gdy połączymy wszystkie składniki, należy już tylko wymieszać je z odpowiednim sosem – np. na bazie majonezu lub oliwy z dodatkiem tabasco. W ten sposób przyrządzimy smaczną i zdrową potrawę, będącą zarówno doskonałym dodatkiem do dań głównych, jak i samodzielną przekąską. Oprócz swego podstawowego zastosowania, Sałatka Meksykańska d’aucy może być także używana jako składnik tradycyjnych meksykańskich dań, takich jak burito, salsa warzywna, czy pikantny gulasz chili con carne. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i chęci zgłębienia tajników kuchni meksykańskiej.