Słodycze i owoce podaj we włoskim stylu
Powoli zbliżająca się jesień karze myśleć o bogactwie owoców oraz dodającym energii cukrze. Pełne wdzięku naczynia Alessi pozwolą właściwie wyeksponować świeżość owoców i smakowitość słodyczy przemieniając je w dzieło sztuki.
Pierwsze skojarzenie z Włochami to zwykle wino i makaron, ale Italia jest również ojczyzną słodyczy. Nie byłoby ich jednak bez owoców. Pierwsze cukierki na świecie wynaleźli Starożytni Rzymianie – były to otaczane w miodzie suszone owoce. To sprawia, że we włoskiej tradycji nie da się oddzielić od siebie bogactwa natury i ludzkiej inwencji. Nie sposób sobie przecież wyobrazić tradycyjnych włoskich łakoci takich jak: panforte, torrone, amaretti i panacotta bez owocowego akcentu. Z tego względu poczesne miejsce w katalogu Alessi (zanurzonej w, i nieodróżnialnej od włoskiej duszy) zajmują naczynia do serwowania owoców równie dobrze sprawdzające się w roli naczyń do podawania słodyczy.
Na zdjęciu misa na owoce i słodycze – Cactus, którą Marta Sansoni (pochodząca z Florencji architektka i projektantka) zaprojektowała w 2002 roku. Wykonana jest ona z nierdzewnej, polerowanej stali dzięki, której jej klasyczna forma zyskuje dodatkową subtelność i nowoczesną elegancję. Naczynie nawiązuje do tradycyjnego motywu roślinnego odwołującego się w formie do kształtów popularyzowanych przez mistrzów renesansowego malarstwa. Zbudowane jest z drobnych, łączonych ze sobą oczek w kształcie liści. Całość przypomina znane z obrazów włoskich mistrzów naczynia: jest pełna przepychu i skromna zarazem dzięki swej delikatności, przez co, serwowane w niej owoce wydają się być bardziej dziełem utalentowanego malarza niż natury.
Kolejna propozycja to taca Stefano Giovannoniego (to twórca par excellence, należy do panteonu współczesnego designu) do podawania owoców – Fruitscape. Wykonana z nierdzewnej, polerowanej stali, została zaprojektowana w 2003 roku. Jej futurystyczna forma nawiązuje do leżącej u źródeł postmodernistycznej stylistyki inspiracji kosmicznymi technologiami. Przypominając znane z filmów s.f konstrukcje urbanistyczne naczynie to pozwala przemienić zwykłe owoce w fantastyczne struktury przywołujące wizje odległej przyszłości.
-=-
W 2000 roku wykonany został z barwnego termoplastyku koszyczek do serwowania owoców i ciastek – Marrakesh. Projektując go Giovannoni inspirował się północno-afrykańskim folklorem. Ozdabiające koszyk motywy dekoracyjne nawiązują do bajkowych arabesek i magicznej atmosfery Maroka, transponując ją na współczesną urbanistyczną stylistykę. Dzięki temu koszyczek Marrakesh jest zarazem egzotycznym i nowoczesnym akcentem dekoracyjnym, a jego funkcjonalność sprawia, że jest również przedmiotem użytkowym stanowiącym doskonałą ramę dla wszelkiego rodzaju owoców i słodyczy.
...