Kulinarna podróż do Włoch

Autor:


Kuchnia Półwyspu Apenińskiego zachwyca smakoszy z całego świata. Dzięki pomidorowym sosom Podravki przygotowanie włoskich potraw stanie się proste i przyjemne.

Dojrzewające w słońcu warzywa, świeże przyprawy, szlachetna oliwa z oliwek, wyśmienite sery, a do tego lampka wybornego wina… Kuchnia włoska kusi bogactwem smaków i różnorodnością potraw. Niemal każdy z 20 regionów kraju szczyci się własnymi, charakterystycznymi dla niego specjałami, takimi jak lasagne, spaghetti, cannelloni czy zuppa alla Toscana. Tym, co łączy włoskie dania, jest wyrazisty smak oraz wysoka jakość składników. Ponieważ kuchnia Półwyspu Apenińskiego opiera się na warzywach i ziołach, uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

Większość włoskich potraw możemy z łatwością przygotować w swojej kuchni. Najpopularniejszy składnik dań śródziemnomorskich to pomidory. Najlepsze są oczywiście te świeże i dojrzewające w słońcu. Wraz z nadejściem jesieni, kiedy znikają ze sklepów, z powodzeniem możemy zastąpić je wyśmienitymi sosami pomidorowymi Podravki. Do dań rodem z Italii świetnie pasować będą: Włoski sos pomidorowy z kaparami i oregano oraz Toskański sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszką.

Cechą wyróżniającą sosy Podravki jest ich skład – aż 93% w przypadku sosu toskańskiego i 96% w przypadku sosu włoskiego stanowią świeże pomidory! Oprócz nich oba sosy zawierają także oliwę z oliwek, cebulę oraz czosnek. Włoski sos pomidorowy z kaparami i oregano dodatkowo wzbogacono odrobiną chilli. Sosy Podravki, podobnie jak pozostałe produkty pomidorowe firmy, powstały z naturalnych składników i nie zawierają konserwantów. Są bogatym źródłem błonnika, potasu, ß-karotenu, witamin C i E, oraz likopenu, który jest naturalnym antyoksydantem, chroniącym nas przed chorobami układu krwionośnego.

Zarówno Włoski sos pomidorowy z kaparami i oregano jak i Toskański sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszką powstały na bazie pomidorów drobno krojonych, dzięki czemu z łatwością przygotujemy popularne sosy do makaronu, ulubionej pizzy, lasagne, a także tradycyjną włoską zupę minestrone oraz szybkie przystawki, np. la pauzella – chleb maczany w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli oraz ziół. Sosy Podravki doskonale sprawdzą się także jako dip, zimny dodatek do grillowanego mięsa czy opiekanego pieczywa.



...