Dodaj smaku herbacie

Autor:


Smak herbaty zależy od rodzaju wody, której używamy do jej zaparzania. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, do przygotowania tego napoju należy wykorzystywać wodę miękką. Jeśli woda kranowa jest twarda lub ma zapach chloru – należy ją przefiltrować.

Twarda woda kranowa utrudnia proces parzenia herbaty i kawy oraz jest przyczyną powstawania na herbacie ciemnych, oleistych plan, które nadają jej gorzki, nieprzyjemny smak. Plamy te łatwo zauważyć na ściankach kubków i filiżanek, w których przygotowano napój.

Filtrując wodę kranową sprawiamy, że woda pozbawiona jest odpowiedzialnych za jej twardość związków wapnia i magnezu. Dzbankowe filtry do wody kranowej BRITA usuwają podczas okresu używalności wkładu średnio około 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczająca do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach podgrzewających wodę i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiłków. Co więcej, filtrując wodę kranową zmniejszamy także ilość zawartego w wodzie kranowej chloru, który jest sprawcą nieprzyjemnego, psującego aromat gorących napojów zapachu.







PRZEPISY NA HERBATĘ


Rozgrzewająca herbata z pomarańczami
Składniki:
•    czarna herbata (w torebce lub liściasta)
•    1 lub 2 łyżeczki miodu
•    szczypta cynamonu
•    3 goździki
•    3 krążki pomarańczy ze skórką


Sposób przygotowania:
W osobnym naczyniu zaparz herbatę zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Do dużego kubka wsadź 3 krążki pomarańczy (przed pokrojeniem pomarańczy sparz ją gorącą wodą), posyp je cynamonem i dodaj goździki. Zalej wszystko herbatą. Jeśli lubisz herbatę słodką – dodaj do smaku miód.


Wzmacniająca herbata zielona z imbirem
Składniki:
•    zielona herbata (w torebce lub liściasta)
•    1 cm korzenia imbiru
•    1 lub 2 łyżeczki miodu


Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę w dzbanku zalewając ją wodą filtrowaną BRITA (pamiętaj aby woda była gorąca ale nie wrząca). Dzięki filtrowanej wodzie herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Zetrzyj drobno na tarce imbir, dodaj go do dzbanka z herbatą, kiedy będzie już zaparzona i poczekaj 1 minutę. Gotowy napój nalej do filiżanki lub kubka. Jeśli lubisz herbatę słodką – dodaj do smaku miód.


Herbata lipowa z sokiem malinowym na przeziębienie

Składniki:
•    herbata lipowa (w torebce)
•    1 lub 2 łyżeczki soku malinowego


Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę lipową w dzbanku zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Gotowy napój przelej do filiżanki lub kubka i dodaj 1 lub 2 łyżeczki soku malinowego.


Rozgrzewająca herbata z wiśniami i bakaliami na deser

Składniki:
•    czarna herbata (w torebce lub liściasta)
•    1 lub 2 łyżeczki miodu
•    50 ml nalewki wiśniowej
•    5 wiśni z zalewy
•    3 migdały
•    2 suszone morele
•    5 rodzynek sułtańskich
•    kawałki orzechów włoskich lub laskowych


Sposób przygotowania:
W osobnym naczyniu zaparz herbatę zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Do wysokiej szklanki nałóż wiśnie, pokrojone w drobną kostkę morele, rodzynki, migdały i orzechy (przed dodaniem migdałów i orzechów sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki) i dodaj wiśniówkę. Zalej wszystko herbatą. Jeśli lubisz herbatę słodką – dodaj do smaku miód.

-=-

...