Z dodatkiem oliwy

Autor:


Masz czasami wrażenie, że Twoim potrawom czegoś brakuje? Jeśli są smaczne, to niekoniecznie zdrowe, bo smażone na oleju. Zaś, jeśli próbujesz przygotować coś dietetycznego, to wychodzi bez smaku i nawet nie masz ochoty tego jeść? Taka sytuacja często powoduje, że zniechęcamy się do zdrowej żywności i wybieramy to, co zaspokaja potrzeby naszych kubków smakowych.

Zasadniczy problem dotyczący naszej diety wynika z braku umiejętności przyprawienia zdrowego jedzenia w odpowiedni sposób. Większość z nas słyszała kiedyś o śródziemnomorskiej diecie i jej walorach smakowych oraz zdrowotnych. Ale czy wszyscy wiemy, jaki jest sekret potraw z tamtego regionu?

Oliwa z oliwek La Pedriza Extra Virgin odgrywa główną rolę w budowaniu smaku przyrządzanych potraw. Jest to najszlachetniejsza znana na świecie odmiana oliwy.  Swoją wysoką jakość zawdzięcza tłoczeniu jej na zimno z miąższu rozdrobnionych owoców oliwek. Ponad to nie jest poddawana żadnym procesom chemicznym ani „ulepszeniom”. Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo oliwa może poprawić smak sałatek oraz potraw, które smażymy, pieczemy lub gotujemy. A wystarczy raz spróbować, żeby się przekonać...

Oprócz zalet smakowych oliwa Extra Virgin ma nieocenione walory zdrowotne. Zaledwie kilka łyżeczek dziennie wystarczy, aby poprawić kondycję naszego serca, obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższyć poziom dobrego HDL. Oliwa hamuje krzepliwość krwi oraz zmniejsza ciśnienie tętnicze. Jej spożywanie jest obecnie polecane jako doskonały sposób na zmniejszenie ryzyka ataków serca, udarów mózgu, czy zachorowań na miażdżycę, a nawet na raka. Składniki oliwy stanowią źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.








...