Zakręć młynkiem

Autor:


Tuż przed czasem szczególnie obfitującym w domowe wypieki, jakim są święta wprowadzony został na rynek przez producenta Cukru Królewskiego cukier puder w nowoczesnym, praktycznym opakowaniu. Dzięki rewolucyjnej tubie zakończonej nakrętką z młynkiem cukier puder nie zawiera antyzbrylaczy.

Wyeliminowanie substancji, których zadaniem jest powstrzymanie procesu tworzenia się grudek w cukrze, było możliwe za sprawą młynka, który w prosty sposób rozdrabnia powstałe ewentualnie bryłki cukru. Tym samym, używając cukru pudru w młynku, możemy mieć gwarancję, zawsze idealnie sypkiej konsystencji cukru. Cukier puder w opakowaniu z młynkiem jest również doskonałym pretekstem do wprowadzenia naszych pociech w świat kulinariów.  Rodzice małych pomocników, bez obaw mogą teraz powierzyć dzieciom dekorowanie potraw, deserów, czy ciasteczek. Oddając w ręce dzieciaków cukier puder w młynku, możemy być pewni, że  nasze pociechy coraz chętniej będą nam pomagać w pracach kuchennych, zachowując równocześnie czystość i oszczędność.

Naleśniki pod liściem klonu

Niezbędne składniki:
- Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
- syrop klonowy
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jaja
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml maślanki naturalnej,
- sól do smaku;
- 3 - 5 dag tłuszczu

Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, do którego powoli wlewamy maślankę wymieszaną z 75 ml wody. Całość roztrzepujemy trzepaczką, a następnie dodajemy do niej jajka (żółtko wymieszane z białkiem). Wszystko dokładnie łączymy, do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Jeden naleśnik (2-3 łyżki ciasta), smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Po odsączeniu tłuszczu, naleśniki polewamy syropem klonowym starając się uformować kształt liścia klonu i obficie posypujemy cukrem pudrem prosto z młynka.

-=- Pudrowane naleśniki z karmelizowaną gruszką i polewą waniliową

Niezbędne składniki:
- 75 g cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
- cukier puder w młynku „Cukier Królewski” do dekoracji
- 1 laska wanilii
- 3 gruszki
- 150 ml śmietany kremówki
- 30 g masła
- słodkie naleśniki 

Sposób przygotowania:
Z przeciętej na pół laski wanilii wyłuskujemy ziarenka. Następnie zagotowujemy śmietanę wraz z wanilią, wyłuskanymi ziarenkami oraz 30 g cukru trzcinowego. W momencie, kiedy całość zacznie się gotować, odstawiamy sos z ognia i pozostawiamy, aby nabrał aromatu. W międzyczasie obieramy gruszki i kroimy je na kawałeczki, które podsmażamy z masłem i drugą połową cukru trzcinowego. Na gorących naleśnikach rozsmarowujemy nadzienie z gruszek i zawijamy je w ruloniki lub składamy w trójkąty. Całość polewamy sosem waniliowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem z młynka.

...