Desery na ciepło - pudding czekoladowo-imbirowy
Na jesienną chandrę nie znajdziecie nic lepszego, niż czekolada! O dawien dawna wiadomo, że poprawia ona nastrój i działa pokrzepiająco. Wyobraźcie sobie teraz przed sobą parujący pudding czekoladowy oblany sosem toffi, od razu będziecie miały na niego ochotę! Nic więc prostszego, by przygotować takie cudo na dzisiejszy deser.
Składniki na cztery porcje:
100 g miękkiej margaryny
100 g przesianej mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g cukru
25 g kakao w proszku
25 g czekolady deserowej
50 g świeżego imbiru
Budyń czekoladowy:
2 żółtka
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
300 ml mleka
100 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Posmarować cienko tłuszczem 4 foremki do puudingu. W misce utrzeć na gładką masę margarynę, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i kakao. Posiekać czekoladę oraz imbir, dodać do masy i starannie wymieszać.
2. Przełożyć masę do foremek i wygładzić wierzchy. Ciasto powinno dochodzić do trzech czwartych wysokości foremek. Przykryć foremki krążkami wyciętymi z pergaminu i kawałkami aluminiowej folii z zakładką na środku. Gotować na parze przez 45 minut, aż puddingi będą się uginać przy dotknięciu.
3. W tym czasie przygotować budyń czekoladowy. W misce utrzeć na gładką masę żółtka z cukrem i mąką. Podgrzewać w rondlu mleko do temperatury wrzenia i zalać nim żółtka z cukrem. Przelać masę do rondla i gotować na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę i mieszać delikatnie, gdy czekolada się rozpuści.
4. Wyjąć foremki z garnka, w którym gotowały się na parze puddingi. Przesunąć ostrzem noża dookoła brzegu każdej foremki i ostrożnie wyjąć puddingi na talerze. Każdy posypać pudrem i polać budyniem czekoladowym. Resztę budyniu podać w salaterce.
Z pewnością będzie rozpływał się w ustach!
Przepis zaczerpnięty z książki pt. "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" pod red. Grzegorza Boguty.
...