Kawa wczoraj i dzisiaj
Autor: Materiały Prasowe
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy... Odkryj historię przygotowywania najpopularniejszego napoju świata z Primą! Pierwszy krok – przygotowanie ziaren
Sposób przygotowywania ziaren kawy zmieniały się
na przestrzeni stuleci. Najstarsza metoda, stosowana
do dziś, polega na suszeniu owoców kawowca
na matach przez 2-3 tygodnie. Następnie owoce obiera się, oddzielając ziarna od miąższu. Innym, bardziej skomplikowanym sposobem, jest „metoda wodna” stosowana do obróbki najlepszych odmian kawy. Najpierw wsypuje się owoce do wody i wyławia tylko
te pływające na powierzchni. Potem uwalnia się nasiona z miąższu pod bieżącą wodą. Następnie ziarna zanurza się w wodzie i zostawia do fermentacji. Na sam koniec myje się je i suszy na słońcu. Tak przygotowane ziarna mogą zostać poddane obróbce cieplnej. Palone surowe ziarna kawy zyskują aż 700 związków aromatyczno-smakowych, podczas gdy kawa zielona ma ich zaledwie 25. Kawę pali się
ok. 15 minut w temp. 200 - 300 stopni, zazwyczaj w kraju docelowym, co gwarantuje najwyższą jakość, pełen smak i niezwykły aromat tak, jak w przypadku Cafe Primy Excellent. Specjalistyczne palarnie kawy takie jak, palarnia Primy w Sułaszewie, powstały dość późno. W Polsce pierwszy tego typu zakład założony został dopiero w 1822 roku. Wcześniej ziarna kawy sprzedawano w postaci surowej, a palono je w skomplikowanych maszynkach znajdujących się w domach.
Drugi krok – parzenie
Tradycyjny sposób przygotowywania gorącego napoju polegał na zalewaniu mielonych ziaren kawy gorącą wodą. Przełomowym wynalazkiem okazał się filtr, wymyślony w 1809 roku przez Melittę Bentz. By poprawić jakość swojego ulubionego napoju, użyła po prostu kartki z zeszytu swojego syna. Dziś kawę przygotowuje się przeważnie w ekspresach przelewowych, w których woda przepływa automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą. Rośnie również popularność ekspresów ciśnieniowych, które służą do przyrządzania espresso, stanowiącego podstawę innych napojów kawowych takich jak Latte, macchiato
czy cappuccino. W XX wieku niezwykle popularna, ze względu na łatwość przygotowywania, stała się kawa rozpuszczalna, w postaci granulek, proszku lub kryształków. Ma rożne walory smakowe, moc i aromat. W ofercie Primy każdy na pewno znajdzie coś dla siebie
– delikatną Finezją, aromatyczną Impresją, intensywną w smaku Rumbą czy pobudzającą Guaranesą.
Trzeci krok – gdzie pić
Kawą można rozkoszować się w samotności lub w gronie przyjaciół. W zaciszu domowym lub w kawiarni – każdy sposób wydaje się być dobrym. Bez filiżanki tego aromatycznego napoju trudno nam wyobrazić sobie poranek, dzień w pracy czy pierwszą randkę. Popularne dzisiaj kawiarnie – miejsca, w których króluje kawa, a czas biegnie swoim tempem, wbrew temu, co można by sądzić, nie są nowym wynalazkiem. Istniały już w połowie XVI wieku w Konstantynopolu i nazywały się gahven khanen czyli ,,szkoły mądrości”, ponieważ w kawiarniach spotykali się uczeni i pisarze. W Europie kawiarnie pojawiły się pod koniec XVII wieku, najpierw w Paryżu, potem w Londynie, a następnie w większości miast europejskich, m.in. w Wiedniu i Budapeszcie. W Polsce pierwsze kawiarnie pojawiły się już w XVIII wieku – najpierw w Gdańsku, a później w Warszawie.
Dla każdego coś kawowego
Kawę początkowo spożywano bez dodatków, tak jak pili ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu. W 1680 roku francuski lekarz zalecał picie kawy z mlekiem jako lekarstwo, a to oznaczało początek kariery niezwykle popularnej dziś kawy Latte. Do kawy dodawano także czekoladę i cukier, a w Polsce tłustą śmietanę. Dziś oprócz tradycyjnej małej czarnej mamy do wyboru dziesiątki jej odmian i wariantów: z mlekiem, śmietanką, przyprawami – cynamonem, kardamonem, wanilią, syropami czy alkoholem. Pija się ją na gorąco, ale wybornie smakują też wszelkie jej mrożone odmiany, popularne szczególnie w krajach śródziemnomorskich.
...