Serowa fantazja na gorąco

Autor:


Kiedy zimą wracamy do domu, marzy nam się coś gorącego i sycącego do jedzenia. Pachnące, pyszne danie z dodatkiem rozpływającego się w ustach sera. Co za kusząca perspektywa po szkole lub pracy! Z Arla Finello przyrządzenie takiego smakołyku potrwa krócej niż zwykle.

Kiedy głodne pociechy wpadają do domu po szkole, każda mama chętnie poda na stół to, co dzieciaki lubią najbardziej – gorące grzanki z szynką i serem. Warto wtedy mieć w lodówce Arla Finello. Wystarczy otworzyć torebkę i posypać pieczywo wiórkami pysznego sera Mozzarella. Taka pożywna przekąska na pewno w mig zniknie z talerza! A przecież serowe smakołyki uwielbiają nie tylko dzieci…
Sami często bywamy w biegu i na przyrządzenie „małego co nieco” mamy zaledwie chwilę. Jeśli mamy Arla Finello, nawet  te kilka minut wystarczy by wyczarować wykwintne jedzenie. To odpowiedni moment na włoską zapiekankę – rumianą serową brushettę na chrupiącej bagietce lub ciabacie. Za oknem chłód i słota. Więcej czasu spędzamy więc w domu. Aromatyczne spaghetti bolognese posypane serem, lampka wina i wieczór przy ulubionym serialu – od czasu do czasu każdemu marzy się taki relaks. A w weekend? Może by tak zaprosić znajomych i wspólnie upiec domową pizzę pachnącą pomidorami i oregano? Arla Finello to pełnowartościowy ser Mozarella w praktycznych wiórkach – idealny do pizzy, zapiekanek, lasagne oraz wszelkich dań na gorąco.

Mozzarella w trzech odsłonach
Arla Finello jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich smakoszy, którzy cenią sobie wygodę i chcą skrócić czas przyrządzania posiłków. Trzy warianty delikatnego sera Mozzarella w wiórkach idealnie pasują do rozmaitych dań na gorąco.
•   Arla Finello Mozzarella z czosnkiem i oregano - mieszanka sera Mozzarella z najpopularniejszymi przyprawami do włoskich dań. Doskonały do lasagne, brushetty czy pizzy, pozwala w prosty sposób wykreować wyraziste, aromatyczne danie.
•    Arla Finello Pizza – łagodny ser Mozzarella w czystej postaci, który idealnie topi się i smakowicie rozciąga na każdym kęsie pizzy. Jego smak wzbogaci także np. dania z makaronu czy naleśniki w pikantnym wydaniu.
•    Arla Finello do Zapiekania – duet dwóch delikatnych serów – Mozzarelli i Emmentalera. Mozzarella doskonale się topi, a Emmentaler nadaje potrawom wyśmienity, subtelnie orzechowy smak. Sprawdza się we wszelkiego rodzaju zapiekanych daniach takich jak lasagne, spaghetti, sosy czy zapiekanki.

Przepis na bruschettę z Arla Finello i pomidorami

•    pieczywo typu ciabatta lub bagietka
•    Arla Finello Mozzarella z Czosnkiem i Oregano
•    oliwa z oliwek
•    pomidor
•    pesto lub świeża bazylia
•    sól

Przygotowanie:

Pokrojone pieczywo należy ułożyć na blasze i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Każdą kromkę posypać Arla Finello Mozzarella z dodatkiem czosnku i oregano. Pieczywo podpiec przez kilka minut w 180°C aż do lekkiego zrumienienia i roztopienia sera. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać go ze skórki i pokroić w kostkę. Na gorących grzankach ułożyć kawałki pomidora, doprawić solą i udekorować odrobiną pesto lub listkiem świeżej bazylii. Serwować w towarzystwie białego, schłodzonego wina.


...