Lebkuchen - jedyne takie ciasteczka w Europie
27 listopada oficjalnie rozpoczęły się jarmarki bożonarodzeniowe w Południowym Tyrolu, podczas których można posmakować najlepszych produktów pochodzących z tego regionu Północnych Włoch.
Jarmarki bożonarodzeniowe wpisane są na stałe w kulturę tego regionu Północnych Włoch i przez wielu uznawane są za jedną z najpiękniejszych gwiazdkowych tradycji. Świąteczne zakupy w pięciu miastach tego włoskiego regionu: Bolzano/Bozen, Merano/Meran, Bressanone/Brixen, Brunico/Bruneck oraz Vipiteno/Sterzig będzie można robić aż do 6 stycznia 2010 (z wyjątkiem Bolzano, gdzie jarmark kończy się tuż przed Gwiazdką, czyli 23 grudnia 2009).
Turystów niezmiennie od lat przyciągają lokalne wyroby rękodzielnicze oraz najwyższej klasy wyroby spożywcze. Po raz pierwszy w tym roku, w weekendy oraz święta można przyjrzeć się pracy cukiernika wypiekającego tradycyjne Lebkuchen, czyli ciastka podobne do naszych pierniczków, którym nadaje się kształt symbolu miasta, w którym są wypiekane. I tak na przykład w Bolzano można znaleźć Lebkuchen w kształcie anioła, w Merano w kształcie dzwonka, w Bressanone – wieży, a w Brunico – gwiazdy. Łączy je natomiast wspólny przepis pochodzący ze szkoły gastronomicznej im. "Emmy Hellenstainer" w Bressanone. Część zysków z ich sprzedaży zasila Fundację „Francesca Rava“, która pomaga dzieciom z Haiti.
Przepis na Lebkuchen
Składniki
100 g masła
170 g cukru
3-4 jajka
300 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia
1/4 l mleka
1 opakowanie przypraw do piernika (lub według własnego smaku)
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g startych orzechów
100 g kandyzowanej startej skórki cytryny
100 g rodzynek sparzonych
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki rumu
Sposób wykonania
Masło, cukier i jajka wymieszać mikserem na puszysta pianę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąka i powoli dodawać do masy jajecznej. Połączyć mąkę, przyprawy i skórkę cytryny i dobrze wymieszać.
Na papierze odrysować kontury szklanki - ok. 7cm, nałożyć ciasto na łyżkę i wypełnić narysowane kółka. Piekarnik nagrzać do 190 st. i piec ok. 15-20 min. Jeszcze ciepłe pierniki można posmarować lukrem rumowym wymieszanym z migdałami.
Produkty regionalne
Co roku sprzedawcy dbają także o bogatą ofertę produktów regionalnych. Na licznych straganach można więc znaleźć lokalne wyroby rękodzielnicze, figurki z drewna, ręcznie zdobione akcesoria choinkowe czy koronki, a obok nich południowotyrolski Speck, jabłka, sery, pieczywo, miód, grapa i wino. Amatorzy słodkości mogą natomiast skusić się na strudel, ciasteczka Zelten, Kerststol, czyli rodzaj luksusowego, słodkiego chleba z nadzieniem z rodzynek i migdałów, pierożki Krapfen i Apfelkuchen, czyli regionalne ciasto z jabłkami.
Turystów niezmiennie od lat przyciągają lokalne wyroby rękodzielnicze oraz najwyższej klasy wyroby spożywcze. Po raz pierwszy w tym roku, w weekendy oraz święta można przyjrzeć się pracy cukiernika wypiekającego tradycyjne Lebkuchen, czyli ciastka podobne do naszych pierniczków, którym nadaje się kształt symbolu miasta, w którym są wypiekane. I tak na przykład w Bolzano można znaleźć Lebkuchen w kształcie anioła, w Merano w kształcie dzwonka, w Bressanone – wieży, a w Brunico – gwiazdy. Łączy je natomiast wspólny przepis pochodzący ze szkoły gastronomicznej im. "Emmy Hellenstainer" w Bressanone. Część zysków z ich sprzedaży zasila Fundację „Francesca Rava“, która pomaga dzieciom z Haiti.
Przepis na Lebkuchen
Składniki
100 g masła
170 g cukru
3-4 jajka
300 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia
1/4 l mleka
1 opakowanie przypraw do piernika (lub według własnego smaku)
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g startych orzechów
100 g kandyzowanej startej skórki cytryny
100 g rodzynek sparzonych
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki rumu
Sposób wykonania
Masło, cukier i jajka wymieszać mikserem na puszysta pianę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąka i powoli dodawać do masy jajecznej. Połączyć mąkę, przyprawy i skórkę cytryny i dobrze wymieszać.
Na papierze odrysować kontury szklanki - ok. 7cm, nałożyć ciasto na łyżkę i wypełnić narysowane kółka. Piekarnik nagrzać do 190 st. i piec ok. 15-20 min. Jeszcze ciepłe pierniki można posmarować lukrem rumowym wymieszanym z migdałami.
Produkty regionalne
Co roku sprzedawcy dbają także o bogatą ofertę produktów regionalnych. Na licznych straganach można więc znaleźć lokalne wyroby rękodzielnicze, figurki z drewna, ręcznie zdobione akcesoria choinkowe czy koronki, a obok nich południowotyrolski Speck, jabłka, sery, pieczywo, miód, grapa i wino. Amatorzy słodkości mogą natomiast skusić się na strudel, ciasteczka Zelten, Kerststol, czyli rodzaj luksusowego, słodkiego chleba z nadzieniem z rodzynek i migdałów, pierożki Krapfen i Apfelkuchen, czyli regionalne ciasto z jabłkami.
...