Matjasy z pieprzem cytrynowym
Filety śledziowe a’la Matjas w oleju to propozycja dla miłośników tradycyjnych świątecznych przysmaków. Filety marki Lisner słyną z doskonałej jakości, o której świadczą sprawdzona receptura i znany, wyjątkowy smak. W połączeniu z wybranymi przyprawami, np. pieprzem cytrynowym, stanowią wyborną pozycję na uroczystym stole.
Składniki:
8 filetów śledziowych Matjas Lisner,
4 średnie cebule,
2 szklanki oleju,
Pieprz cytrynowy KAMIS
Przygotowanie:
Filety wymoczyć w zimnej wodzie (przez ok. 1 godzinę). Następnie pokroić w romby o długości ok. 5 cm. Cebule drobno posiekać, przelać na sicie wrzątkiem, ostudzić. W naczyniu ułożyć na przemian śledzie posypane pieprzem cytrynowym i cebulę. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na min. 24 godziny.
...