Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe
Chanuka (Hanukkah), zwana też Świętem Świateł, to święto obchodzone przez Żydów na pamiątkę zwycięstwa Machabeusza nad Seleucydami w II w. p.n.e. i oczyszczenia Świątyni Jerozolimskiej. Począwszy od 25 dnia miesiąca Kislev (najczęściej wypada to w grudniu) przez 8 kolejnych dni zapala się specjalne Chanukowe świece i śpiewa pieśni. Marchewkowo-cebulowe placuszki są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, lub osobno jako przekąska. 6 porcji 1 porcja – 2 PUNKTY™ czas przygotowania: 15 minut czas pieczenia: 20 minut Składniki: 2 średnie marchewki, starte na tarce ½ małej cebuli, startej na tarce 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano 1 szklanka substytutu jajek (bez tłuszczu), lub jajka ½ pełnoziarnistej mąki na macę (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy) sól, pieprz – do smaku 1 łyżeczka oliwy z oliwek ½ szklanki sosu pomidorowego, podgrzanego Przygotowanie: 1. Zmieszaj razem marchewki, cebulę, oregano, substytut jajek i mąkę na macę, dopraw solą i pieprzem – jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody 2. Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy 3. Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie, smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4 – 5 minut z każdej strony. Podawaj gorące z sosem pomidorowym 4. Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości
...