Wielkanocne potrawy z dodatkiem żurawiny

Autor: Natalia Tyszka


Święta Wielkanocne to czas, który najchętniej spędzamy w gronie najbliższej rodziny przy syto zastawionym stole. Jeśli cenisz sobie tradycję, jednak nie chcesz popadać w rutynę i lubisz zaskakiwać, pomyśl o urozmaiceniu tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Nie chodzi jednak o wielkie eksperymentowanie, ale o drobne zmiany, które dodadzą daniom charakteru, a nam pozwolą cieszyć się niezapomnianą atmosferą świąt. Doskonałym dodatkiem, dzięki któremu w szybki i łatwy sposób urozmaicimy prawie każde danie, jest żurawina amerykańska. Gwarantujemy, że nowe pomysły na ożywienie wielkanocnego stołu spotkają się z wielkim uznaniem i entuzjazmem ze strony najbliższych i znajomych, zwłaszcza jeśli zadbasz o to, aby twoje potrawy były nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Polskie święta to przede wszystkim dania mięsne. Uwielbiamy pieczenie, wędliny, pasztety. Czym jednak były by te potrawy bez sosów, farszów i dodatków? Aby uzyskać niepowtarzalne zestawienia smaków i aromatów, wystarczy polać pieczony schab aromatycznym sosem żurawinowym, albo nafaszerować pierś z kurczaka czerwonymi jagodami. Dosłownie za pomocą kilku jagód żurawiny amerykańskiej jesteśmy w stanie przemieni każdą z tych potraw w wykwintne dzieło, które zachwycać będzie również pod względem kolorystycznym. Żurawina amerykańska ma wyjątkowo intensywną czerwoną barwę, która utrzymuje się nawet po gotowaniu!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu. Chrzan to doskonały dodatek do mięs, znakomicie smakuje z białą kiełbasą, czy pieczoną szynką, jednak nie musi być nudny! Proponujemy świąteczną wersję tego tradycyjnego dodatku wzbogacić żurawiną amerykańską, która nie tylko przełamie kolorystykę, ale również wprowadzi nutkę słodyczy do jego charakterystycznego smaku.  Tak przygotowany chrzan może być również świetnym dodatkiem do jaj.  

Żurawina jest niezastąpiona również we wszelkiego rodzaju deserach i daniach na słodko. Suszona żurawina amerykańska świetnie komponuje się z innymi bakaliami wzbogacając smak świątecznych wypieków, zwłaszcza keksów, a także doskonale zastępuje tradycyjne bakalie w sernikach i babkach. Słodki syrop z żurawiny amerykańskiej wzbogaci kolorystycznie tradycyjną paschę, a przecierem z czerwonych jagód można przełożyć mazurka. Świąteczne słodkości w nowej odsłonie będą niezapomnianym elementem wielkanocnego menu.

Należy jeszcze pamiętać, że żurawina amerykańska nie tylko efektownie wygląda i doskonale smakuje ale ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wielkanocne potrawy z żurawiną mogą chronić nas przed infekcjami dróg moczowych oraz wolnymi rodnikami, które przyczyniają się m.in. do rozwoju chorób nowotworowych. Warto zadbać o to, żeby świąteczna konsumpcja wyszła nam na zdrowie.   
Potencjał tkwiący w żurawinie amerykańskiej jest wręcz nieograniczony, a efekt może przekroczyć wszelkie oczekiwania. Zachęcamy zatem do eksperymentowania z tradycyjnymi daniami!

W zakładce „Przepisy wielkanocne” na stronie głównej znajdziecie sporo przepisów z żurawiną.

...