Niedoceniona makrela

Autor: Natalia Tyszka


Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. Nie znajdziemy wiele przepisów, gdzie mięso tej ryby jest głównym składnikiem. Być może to błąd?

Wbrew pozorom ryba ta jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb morskich, wśród dostępnych na krajowym rynku. Jej mięso jest powszechnie uznane i doceniane przez smakoszy oraz zwolenników zdrowej kuchni.

Jak pokazują statystyki, w porównaniu z innymi mieszkańcami Europy, Polacy jedzą zbyt mało ryb. Nie jest to zgodne z zaleceniami dietetyków, gdyż te morskie (w szczególności!) stworzenia to niezwykle ważny segment piramidy żywieniowej. Jednak nie tylko wpływ na zdrowie jest istotnym czynnikiem doboru naszych potraw. Ogromną zaletą makreli jest jej wyborny smak, zwłaszcza, gdy jest ona umiejętnie i z pomysłem przyrządzona. Możemy podawać ją na zimno w galarecie z warzywami np. marchwią, kukurydzą czy groszkiem, w postaci past, wędzonej, a także pysznych sałatek.

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, oraz witamin A, D i E sprawia, że Eskimosi, Japończycy, Islandczycy czy Finowie, których dieta jest bogata w ryby, znacznie rzadziej cierpią m.in. na choroby serca i układu krwionośnego. - Częste spożywanie mięsa makreli – zauważa Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy - każdemu pozwala cieszyć się zdrową cerą, mocnym sercem, niskim ryzykiem zachorowania na raka, lepszym wzrokiem i doskonałą pamięcią. Nie można również zapominać, że rybna dieta działa antydepresyjnie, przeciwzapalnie oraz zapobiega demencji starczej!

Kilka wiosennych przepisów na makręlę:


Makrela o ciekawym, cytrynowym smaku:

Składniki:
1 świeża, średniej wielkości makrela,
1 cytryna,
masło,
vegeta
sól

Sposób przygotowania:
Makrelę sprawiamy, myjemy, a następnie osuszamy. Solimy i skrapiamy połową soku z cytryny, posypujemy przyprawą. Odstawiamy na chwilę. Rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy w środek naszej ryby. Zapiekamy z każdej strony. Przed samym podaniem skrapiamy resztą soku z cytryny i łyżką stopionego masła.

Zapiekanka z ziemniaków i makreli


Składniki:
masło
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt.
mleko 200 ml
śmietana 300 ml
ziemniaki 450 g
makrela wędzona 250 g
musztarda francuska 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne, nagrzewamy piekarnik do 190 st. Ziemniaki kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu. Ok. 250 g wędzonej makreli obieramy z ości, rozrzucamy nie za drobne kawałki na ziemniakach, delikatnie mieszamy, utykamy między rybą i ziemniakami 2 liście laurowe. Całość zalewamy mieszanką 300 ml śmietanki kremówki, 200 ml pełnego mleka, 1 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej), szczyptą soli i nieco większą szczyptą pieprzu. Pieczemy ok. godziny, aż wierzch będzie zrumieniony a ziemniaki miękkie. Po podaniu posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pasta z makreli

Składniki:
1 wędzona makrela
1 mała cebula
pieprz czarny
odrobina majonezu

Sposób przygotowania:
Rybę obrać z ości, przekręcić przez maszynkę razem z cebulą. Doprawić czarnym pieprzem i majonezem do smaku. Świetnym połączeniem będzie ugotowane jajko na twardo i kiełki słonecznika.

...