Spaghetti rodem z Włoch

Autor: Natalia Tyszka


Myśląc o kuchni włoskiej od razu na myśl przychodzą nam dwa najbardziej rozpoznawalne dania, takie jak pizza i spaghetti. Przyjrzyjmy się jednak temu drugiemu przysmakowi, który umiejętnie przygotowany w całkiem prosty sposób może stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Sama nazwa spaghetti oznacza poprawnie rodzaj makaronu, który stanowi podstawę tej pysznej potrawy. Wbrew naszym przekonaniom pochodzi ona, nie jak w większości myślimy z Włoch, a co ciekawe z Chin. Do Wenecji miała ona przywieziona przez Marco Polo. Pomysł na potrawę szybko rozprzestrzenił się na całe Włochy. Typowe danie spaghetti powinno składać się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem  parmezanem lub pecorino. W regionie Neapolu spaghetti spożywa się za pomocą łyżki i widelca, a w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.

Najistotniejszą czynnością podczas przygotowania tej docenionej przez nas potrawy jest odpowiednie przygotowanie makaronu. Prawidłowo powinien on składać się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Powinniśmy gotować go przez 8-12 minut w dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu) w nienaruszonej postaci. Po odcedzeniu wody, mieszamy go z sosem i podajemy mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Pamiętajmy również, by ugotowany makaron spaghetti był al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.

Przygotowanie sosu do spaghetti najczęściej jest sprawą dowolną, ponieważ składniki często dobieramy według własnego uznania.

Najpopularnijsze rodzaje sosów to przede wszystkim:

Sos Carbonara
Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Łączymy z boczkiem i makaronem.

Sos Bolognese
Sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs  wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie. Następnie dodaje się mięso. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz. Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku. Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Sos pleśniowy
Sos przygotowywany ze śmietany, sera pleśniowego (np. Rokpola), cebuli oraz przypraw. Należy na patelni w śmietanie rozpuścić około 250 gramów sera, dodać do tego zeszklonej cebuli i ewentualnie posolić i popieprzyć, chwilę podgrzewać. Po czym dodać do garnka z makaronem  i wymieszać jedno z drugim.
-=-
Kilka prostych przepisów:

Spaghetti carbonara

Składniki:
spaghetti
śmietana
żółtka parmezan
wędzony chudy boczek albo szynka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Boczek usmażyć i ostudzić, śmietanę i żółtka, parmezan, boczek wymieszać, krótko zagotować, doprawić solą i pieprzem podawać z ugotowanymi spaghetti al dente, posypać parmezanem oraz szczypiorkiem

Spaghetti bolognese

Składniki:
2 ząbki czosnku
obrana cebula pokrojona w talarki
makaron typu spaghetti
sos pomidorowy
20 dag mięsa mielonego
przyprawy
sól i pieprz
parmezan

Sposób przygotowania:
Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Czekasz aż się zeszklą. Potem dokładasz mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Na koniec wlewasz do tego sos pomidorowy z kartonika. Możesz dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą.

Ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu. Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem.

Spaghetti po prowansalsku

Składniki:
50 dag. spaghetti
20 dag. mielonego mięsa
1 jajko
1 cebula
1/2 kajzerki
ząbek czosnku
pomidory w puszce
2 łyżki tartej bułki
pieprz
sól
estragon
zioła prowansalskie
tymianek
rozmaryn
bazylia
oregano

Przygotowanie:
Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, jajko.  Po wyrobieniu dodaj zioła i czosnek do smaku. Uformowane kulki obtocz w bułce tartej, a następnie podsmaż i zalej pomidorami. Duś ok. 15 minut. Podawaj z makaronem udekorowane bazylią.


...