Sztuka podawania trunków - koniak
Są takie alkohole, które jak żadne inne, kojarzone są z tzw. "wielkim światem", sukcesem i prestiżem. Picie ich jest niezwykłą podróżą w świat zmysłowych doznań. Razem z Villą Itallią odkryj sztukę degustacji i podawania króla wszystkich alkoholi - koniaku.
Koniak pochodzi z regionu Cognac w zachodniej Francji. Cały jego sekret ukryty jest w czterech składnikach: winie, słońcu, dębinie i czasie. W drewnianych, dębowych beczkach dojrzewa winogronowy spirytus, aby po kilku latach zachwycić nas swym smakiem i aromatem. Okres dojrzewania
tego znakomitego trunku trwa od 3 do kilkudziesięciu lat. O długości leżakowania informuje nas etykietka:
* V.S. lub trzy gwiazdki oznacza koniak, którego destylat leżakował co najmniej 2,5 roku,
* V.S.O.P. (Very Superior Old Pale),V.O. (Very Old) - co najmniej 4,5 roku leżakowania,
* X.O., Napoleon, Extra, Hors d'âge - minimum 6 lat, a specjalne koniaki z tej kategorii
leżakują jeszcze dłużej - 15 i więcej lat.
Sztuka degustacji
Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby pobudzić zmysły i docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze pośpiech jest zdecydowanie niewskazany. Koniak należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Kieliszek z koniakiem należy obejmować całą dłonią, aby ciepło naszej ręki podgrzewało alkohol. Dzięki temu znad kieliszka zacznie się unosić, charakterystyczny dla koniaku i ceniony przez jego amatorów, aromat. Najlepiej jest wprowadzić kieliszek delikatnie w ruch okrężny, aby uwolniło się cale ukryte w nim bogactwo
aromatu. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Koniak będzie się pięknie prezentował w kryształowym kieliszku z kolekcji Ourania marki Villa Italia. Kształtem przypomina on pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).
Koniak niejedno ma imię
Koniak możemy smakować na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś z kawiorem czy owoce morza. Odpowiednio podany i degustowany koniak zapewni niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe.
DOSSIER PRODUKTÓW:
KOLEKCJA OURANIA obejmuje kryształowe, przezroczyste i wykonane z najwyższej jakości szkła. Ich wzornictwo nawiązuje do najlepszych klasycznych tradycji. W linii zaprojektowano aż dziewięć rodzajów szkła: od niedużych kieliszków do likieru i wódki do wspaniałych kryształów do wina i szampana. Właściwa technologia utwardzania wyrobów tytanem, pozwala na mycie ich w zmywarkach bez obawy o zarysowanie.
Cena:
Kieliszek do koniaku 875 ml - 54,00 PLN
Kieliszek do martini 360 ml - 43,00 PLN
...