Orzeźwiające koktaile owocowe

Autor: Natalia Tyszka


W czasie upałów marzymy jedynie o tym, by się ochłodzić. Pijemy wobec tego duże ilości wody mineralnej i zajadamy się lodami. Korzystając jednak z darów natury możemy przygotować koktajl z dowolnych owoców czy nawet warzyw, dostarczając sobie jednocześnie sporą dawkę witamin.

Samodzielnie przygotowany koktajl to idealna, a przede wszystkim lekka i pożywna propozycja na letnie przekąski. Może być dodatkiem do śniadania, alterantywą deseru czy pomysłem na domowe przyjęcie. To od nas zależy z czego będziemy chcieli go przygotować i jak go podamy.

Co ciekawe koktajle najczęściej spotykamy w menu osób dbających o zdrowie i smukłą linię. To oni wiedzą najlepiej, jakie są właściwości tego pysznego specyfiku - szklanka owocowego koktajlu jest codziennym źródłem witamin, ale przede wszystkim jest nieskokaloryczna.

Przygotowując koktajl możemy popuścić wodze fantazji, używają przeróżnych składników i naszych preferencji. Najczęściej świeże owoce zalewamy kefirem, maślanką lub mlekiem acidofilnym, dosypując cukru do smaku. Możemy jednak urozmaicić ten witaminowy napój np. poprzez dodanie do niego pestek dyni, orzechów, listków mięty, imbiru, wanilii czy cynamonu.

Koktajle najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, jeśli jednak odpowiednio je zamkniemy mogą stać przez kilka godzin w lodówce, nie tracąc swoich wartości.

Koktajl z mango i jagodami
2 szklanki mango
1 szklankę jagód
1 szklankę soku z granatów lub grejfrutowego i gałązkę mięty     

Koktajl bananowo-truskawkowy
500 g mrozonych lub świeżych truskawek
3 banany
3 gałki lodów waniliowych
400 ml mleka

Mix jogurtowo – ziołowy
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku bez łodyżek
1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżeczka suszonego estragonu
20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
½ pęczka posiekanego szczypiorku
350 g jogurtu light
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
kilka kropli sosu tabasco
100 g świeżej czerwonej papryki

Koktajl z melona i owoców leśnych
1 szklanka pokrojonego melona
1 szklanka jagód, malin lub truskawek
1 mrożony banan
1 szklanka soku pomarańczowego

Koktajl piękności
2 saszetki białej herbaty zaparzonej w 0,5 l wody
50 g migdałów
100 g mrożonych truskawek
1 obrana cytryna (bez pestek)
1 dojrzały banan
1 obrane mango
30 g miodu

...