5 pułapek niezdrowego odżywiania

Autor:


Zbliżające się wakacje są doskonałą okazją do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dużo słońca, możliwości większej aktywności fizycznej mają okazję stać się sprzymierzeńcem w walce o poprawę naszej sylwetki. Przede wszystkim musimy uważać, by nie wpaść w 5 pułapek niezdrowego odżywiania. Oto one:

Niezaplanowane posiłki

Podstawą każdej diety jest dokładny plan posiłków. Starajmy się zatem jeść jak najbardziej regularnie, dbając o to, by na naszym talerzu znajdowały się zróżnicowane produkty. Często popełnianym błędem jest sztuczne głodzenie się przez cały dzień i oszukiwanie głodu na przykład kawą. Stracone kalorie i tak odzyskamy przy najbliższym obfitym posiłku. Inaczej z naszym układem pokarmowym. Jego regeneracja po latach niesystematycznego jedzenia może trwać bardzo długo.

Pamiętaj: Gorące dni wpływają na utratę witamin, szczególnie A i C. Uzupełniaj je regularnie.


Monotematyczne potrawy

Prawidłowo dobrana dieta powinna zapewniać odpowiednią dawkę energii (kalorii) i składników odżywczych. Nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nawet jeżeli coś jest zdrowe to może przestać takim być, kiedy nasze posiłki będą bazowały głównie na tym. Co dopiero jedzenie, które z samej definicji powinno spożywane być okazjonalnie. Dania mięsne są smaczne i potrzebne dla naszego organizmu, ale tylko wtedy kiedy nie stanowią więcej niż 10% spożywanych przez nas produktów. W innym wypadku mogą prowadzić do chorób serca, czy nadwagi.

Pamiętaj: Urozmaicanie posiłków nie musi być nudne. Postaraj się zmodyfikować swoje ulubione potrawy tak, aby stały się zdrowsze.

Brak warzyw i owoców

Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na warzywa i owoce wynosi około 500 – 700 g. Pełne witamin, soli mineralnych i błonnika są źródłem zdrowia i odporności dla całego organizmu. Ich niedobór może skutkować schorzeniami takimi jak: miażdżyca, otyłość, kamica wątrobowa, uchyłkowatość jelita, a prawdopodobnie także polipów i nowotworów jelita grubego. Dlatego rezygnowanie ich w diecie wydaje się równie niezdrowe co nierozsądne.

Pamiętaj: Warzywa i owoce najlepiej jeść zaraz przed posiłkiem. Wtedy zostaną strawione w pierwszej kolejności dając jeszcze więcej witamin.

Szybkie jedzenie

- Stołowanie się poza domem może dostarczyć naszemu podniebieniu niezapomnianych przeżyć, należy jedynie wiedzieć gdzie i jak często jadać – mówi Marzena Krupińska z Multifood STP - Na pewno powinniśmy maksymalnie zmniejszyć wizyty w fast foodach. Jeżeli chcemy zjeść coś po pracy starajmy się znaleźć miejsce, gdzie głównym składnikiem dania nie są sztuczne zagęszczacze i złe węglowodany. Ich wpływ na nasz organizm jest bardzo negatywny. Musimy również pamiętać, aby nie przyzwyczajać do nich naszych dzieci – dodaje Krupińska.

Pamiętaj: Standardowy hamburger ma często nawet 500 kalorii. To tyle co optymalnie dobrany dwudaniowy obiad.


Ogranicz tłuszcze

Tłuszcz to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i ważne źródło energii. Niestety według badań w Polsce ciągle spożywamy więcej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Te pierwsze w zbyt dużej ilości powodują miażdżycę, choroby serce i nadciśnienie. Dlatego kiedy tylko możemy wybierzmy te drugie. Mają one mniej kalorii, ale za to są zdrowsze i bardziej pożywne.

Pamiętaj: Masło zawiera aż 55% nasyconych kwasów tłuszczowych, smalec 42%, olej sojowy 15%, a rzepakowy tylko 6%.

Staraj się:

-zaczynać dzień od pełnowartościowego śniadania
-nie oszukiwać głodu batonikami i innymi przekąskami
-jadać od 3 do 5 niewielkich i zróżnicowanych posiłków dziennie
-nie jeść nic obfitego na 4 godziny przed snem
-jeść spokojnie i bez pośpiechu
-przestrzegać zróżnicowanej diety
-przygotowywać posiłki z jak najmniej przetworzonych produktów
-spożywać dania bogate w witaminy:

Witaminy znajdziesz w:

C w owocach cytrusowych, czarnej porzeczce, pietruszce, czy w brokułach
ß-karoten w ciemnozielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, czyli m.in. marchewce, dyni, papryce, pomidorach, kapuście, brokułach, morelach i brzoskwiniach
E w jeżynach, a także w czarnych porzeczkach, jagodach, szpinaku i brokułach
błonnik  w groszku zielonym, cykorii, fasolce szparagowej, marchewce, czy jagodach
PP, A, kwas foliowy, enzymy w surowych owocach i warzywach


Bardzo ważną zasadą jedzenia surowych warzyw i owoców powinno być jedzenie ich przed posiłkiem. Wtedy składniki odżywcze są optymalnie wykorzystane. Łatwo się wchłoną, oddając nam przy tym wszystko, co w nich najlepsze.


...