Baw się gotując z dzieckiem!
Często wydaje się nam, że do jedzenia trzeba podchodzić bardzo serio, to nic bardziej mylnego. Warzywa i owoce mogą być źródłem świetnej zabawy dla całej rodziny - wystarczy zamiast nudnej sałatki przygotować barwne kompozycje - owocowe zwierzaki, warzywne ludziki, albo narysować krajobraz ze szczypiorku na podawanej na obiad zupie…
Na owocach i warzywach można też uczyć dzieci najprostszych równań matematycznych, alfabetu. Wyjątkowa, jarzynowa martwa natura może stać się wyjątkową inspiracją malarską.
Jeśli jednak rodzice nie mają na to czasu, to warto pozwolić maluchom bawić się samemu. Można ogłosić konkurs na najładniejszą kanapkę z warzywnym stworkiem, mama spokojnie będzie mogła przygotowywać posiłek, a dziecko będzie kreatywnie – a przede wszystkim - wspólnie z rodzicami spędzało czas. Nie można zapominać również o tym, że zdrowa dieta to również soki. Podczas zabawy w kuchni rodzice mogą wraz z dziećmi wyczarować wspólnie np. miks pomarańczowo-porzeczkowy. Maluch będzie rozkoszował się jego smakiem, a mama z tatą jego uśmiechem na twarzy.
Przedstawiamy kilka łatwych w przygotowaniu przepisów na dziecięce posiłki:
Kisiel żurawinowy
Składniki
800 g żurawin
100 -150 g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzania:
Żurawiny przebrać, starannie opłukać, zalać litrem zimnej wody i gotować, aż będą pękać. Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody i odstawić. Miękkie żurawiny przetrzeć przez sito, dodać cukier i ponownie zagotować. Następnie zamieszać mąkę w wodzie i jednym ruchem wlać do wrzącego soku, intensywnie mieszając, by nie powstały grudy. Gotować kilka minut, ewentualnie posłodzić Podawać na ciepło lub na zimno.
Gwiazdeczki cynamonowe
Składniki
1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie)
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Sposób przyrządzania:
Miękkie masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i cynamon. Owinąć folią, schować do lodówki na godzinę. Po kawałku wałkować placki grubości 3-5 mm. Wykrawać ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarowane rozmąconym żółtkiem i piec w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią (15-20 minut).
Marchewkowe ciasto
Składniki:
2 kubki drobno utartej marchewki
2 kubki pszennej mąki, półtora kubka cukru
łyżka sody
kubek oleju
5 jajek
pół łyżeczki cynamonu
łyżka pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
łyżka posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich)
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta (lub kaszka manna)
kilka liści dekoracyjnej pietruszki lub jarmużu
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do misy miksera, a żółtka do kubka.Wsypać do miski startą marchewkę, dodać cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Do białek wsypać szczyptę soli. Ubić je mikserem na sztywną pianę. Przełożyć ją do miski z marchewkową masą. Następnie delikatnie wymiesza wszystkie składniki i przełożyć na blaszkę, posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Włożyć do niego blaszkę na około 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie, pokroić je na trójkąty. W każdy z nich dla dekoracji włożyć umyte listki pietruszki.
Galaretkowe łódeczki
Składniki:
galaretki o ulubionych smakach
pomarańcze,
wykałaczki
kolorowy papier
Wykonanie:
Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniach. Pomarańcze przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć z nich zawartość. Przestygniętą galaretką napełnić połówki skórek pomarańczy i włożyć do lodówki aż zastygną. Aby połówki pomarańczy stały stabilnie, należy ułożyć je na brzegach szklanek.Gdy galaretki zastygną, przekroić każdą połówkę pomarańczy na pół. Z papieru wyciąć trójkąciki i umocnić je na wykałaczkach tak, aby powstały żagle łódeczek. Na koniec wbić żagle do galaretkowych łódeczek.
...