Każdego dnia czeka na nas wiele obowiązków – praca, szkoła, domowa krzątanina. Po miesiącach pełnych słońca i błękitnego nieba nietrudno o nostalgię czy zły humor. Jak chronić siebie i swoje dzieci przed spadkiem odporności i przygotować się na chłodne miesiące? Eksperci niezmiennie radzą: regularne spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soku to podstawa codziennego menu i sposób na dobrą formę. Jak mówi dietetyk Katarzyna Faliszewska: Powinniśmy jeść cztery–pięć posiłków w ciągu dnia, zaczynając od śniadania, zjedzonego do 1,5 godziny po wstaniu. Kolejne posiłki powinniśmy spożywać w odstępach trzygodzinnych. Przy nieregularnym trybie życia na początku będzie to bardzo trudne, jednak średnio po dwóch tygodniach organizm sam się przyzwyczaja i zaczyna sygnalizować głód. W takich momentach zawsze miejmy ze sobą coś do jedzenia, na przykład owoc, warzywo, sok – coś, co będziemy mogli spożyć nawet podczas jazdy samochodem. Dzięki temu utrzymamy regularność posiłków. Jakie warzywa, owoce i soki wybrać jesienią, aby wzmocnić swój organizm?
Sezon na zdrowie
Różnorodna dieta nie tylko pozwala nam na przygotowanie wyjątkowych, smacznych posiłków, ale również dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Co ważne, właściwe odżywianie, w tym spożycie warzyw, owoców i soków, przekłada się także na piękny i zdrowy wygląd. Błonnik zawarty w tych pokarmach dobrze działa na trawienie, pomagając nam w utrzymaniu ładnej sylwetki. Jesienią warto skorzystać z bogactwa natury i wykorzystać jej zasoby w budowaniu dobrej formy swojej rodziny. Jakie więc są cenne jesienne przysmaki?
Jabłka – chyba najpopularniejsze owoce w Polsce. Sięgamy po jabłka nie tylko ze względu na wielość odmian, których duży wybór możemy znaleźć nawet w małym sklepie, ale i z powodu bogactwa składników mineralnych i witamin. Jedząc jabłka, „zażywamy” bowiem witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten oraz sole mineralne, sód, potas i fosfor.
Gruszki to także przysmak wielu dorosłych i dzieci. Często spożywamy je na surowo, ale są smaczne także jako składnik sorbetu, galaretki czy kompotu. Gruszki, podobnie jak jabłka, są bogate w witaminy z grupy B oraz magnez, wapń i potas.
Śliwki – wszystkie ich odmiany mają podobne wartości odżywcze, zawierają witaminy C, z grupy B oraz beta-karoten. Dodatkowo śliwki są źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu.
Morele – smaczne i zdrowe, zawierają witaminy z grupy B, witaminy E, C oraz beta-karoten. Jedząc je, uzupełniamy także minerały: potas, sód, magnez i żelazo.
W jesiennej diecie nie możemy zapominać o sokach, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz flawonoidów, a także składników mineralnych. Należy pamiętać, że soki owocowe i warzywne zachowują większość wartości zawartych w świeżych owocach i warzywach. Ze względu na różnorodność ich smaków każdy może znaleźć coś dla siebie i do tego są dostępne przez cały rok.