Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Próbujemy wszelkiego rodzaju nowości spożywczych, poszukujemy oryginalnych przepisów. Robimy wszystko, by zaskoczyć podniebienia naszych znajomych. Coraz częściej wracamy również do przyrządzania domowych przetworów. Tutaj wystarczy odrobina fantazji, by wprawić w osłupienie nawet największych smakoszy.
Na tropie oryginalności

Poszukując nowości nie kierujemy się tylko czystą ciekawością. Przede wszystkim chcemy być oryginalni. Największą satysfakcję sprawia nam pozytywne zaskoczenie na twarzach znajomych,  których poczęstowaliśmy właśnie wyjątkowym, nieznanym  im wcześniej przysmakiem. W czasach, gdy nawet najbardziej wyszukane  produkty są ogólnodostępne, może okazać się to jednak nie lada wyzwaniem. Dlatego najlepiej wziąć sprawy w swoje ręce i zabrać się za przygotowywanie własnych, domowych przetworów, ale w nowym, nietypowym wydaniu.

Tradycyjnie lecz z fantazją

Własnoręcznie przygotowane weki są zdrowsze i smaczniejsze, a posiadanie ich w domowej spiżarce dodaje naszej kuchni prestiżu. Przyrządzając je, nie ograniczajmy się do kilku podstawowych i powszechnie znanych receptur. Warto przypomnieć, że przysmaki na zimę to nie tylko owocowe konfitury, dżemy czy powidła. Doskonale smakują również przetwory z warzyw, np. konfitura z dyni i pomarańczy czy dżem z marchewki. Ciekawe połączenie stanowi również dynia marynowana ze śliwkami. Podanie do obiadu ogórków z chili lub z curry, a do tego marynowanego czosnku sprawi, że nawet niewyszukane danie zyska na oryginalności.

Pikle z ogórka także możemy przyrządzić na wiele sposobów. Równie dobrze smakują przygotowane w sposób tradycyjny, w musztardzie, jak i na słodko, w zalewie miodowej. Do przetworów idealnie nadają się także cukinia, buraki, papryka czy brukselka. Pomysłów na przetwory jest tyle, ilu kucharzy. Dlatego nie bójmy się eksperymentować. Znajdźmy swój własny styl i dajmy mu wyraz w „zakręconych” przetworach warzywnych. Równie ważne co tradycyjne, są oryginalne połączenia. Przygotowanie warzywnych przetworów na słodko jest równie proste, jak sporządzenie ulubionych konfitur owocowych. Żeby odmienić tradycyjny smak warzyw, wystarczy dodać po prostu odpowiednią ilość białego cukru.  

Przepisy Pana Jarka:

Pikle z cukinii w curry

Składniki:
5 kg cukinii

Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oliwy
4 szklanki wody
¾ szklanki białego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy curry
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy chili


Umyte cukinie obrać, wyciąć środki z pestkami i pokroić w prostokąty (na kształt pikli). Połączyć składniki na zalewę, ocet dodając na końcu. Zalewę zagotować w garnku, pamiętając o mieszaniu. Do zalewy dodać cukinię i gotować jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. Gorące pikle włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Starannie zakręcone słoiki pozostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.

Konfitura z dyni i pomarańczy

Składniki:
1 duża dynia
3 pomarańcze
3 szklanki białego Cukru Królewskiego

Dynię obrać, a następnie oddzielić miąższ od pestek. Pokrojony na części miąższ przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować. Pomarańcze dokładnie umyć ciepłą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce. Miąższ, bez pestek i białej skórki, zmiksować i dodać do dyni. Całość uzupełnić cukrem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do garnka i odparowywać na małym ogniu do zgęstnienia. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Starannie zakręcone słoiki pozostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.