Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin.

Jak wiadomo owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C,  marchew to naturalny zbiornik karotenu, a  kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin. A co z ziemniakiem i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe?

W królestwie ziemniaka

Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają  wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią - usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Jak podawać ziemniaki żeby nam nie spowszedniały?

Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki:

Składniki:
500 g maleńkich  ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej  Develey ( z całymi ziarnami gorczycy )
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę mieszamy z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, musztardą, posiekanym koperkiem i solimy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem i mieszamy.

Grzyb na zdrowie

Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.

Nasza szybka i smaczna propozycja podawania grzybów to przepis na borowiki z sosem winegret.

Składniki:
• 1 kg borowików
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 4 łyżki dressingu winegret

Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z dressingiem winegret. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.

Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów.