Poszukując nowych smaków udało nam się jednak znaleźć kilka ciekawych pomysłów na jesienne zupy sezonowe, które choć nie cieszą się aż taką wielką popularnością, smakiem dorównują klasykom. Krem z dyni, papryki czy cukinii zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie! Warto wziąć pod uwagę fakt, że poza walorami smakowymi, zupy są również idealne dla osób dbających o swoją figurę- porcja na jedną osobę to około 200-300 kcal, w zależności od rodzaju i składników danej zupy.
Zwłaszcza jesienią postawmy na rozgrzewające przyprawy, które nie tylko podkreślą smak naszego dania, ale przede wszystkim sprawią, że zrobi się nam cieplej nie tylko na żołądku, ale i na duszy. Jako dodatki do zup doskonale sprawdzą się m.in: imbir, kolendra, papryczka chili, a także pieprz. Pamiętajmy o tym, by nie przedobrzyć i doprawić potrawę do smaku!
Gotową zupę zawsze udekoruj ziołami, które bogate w witaminę C nie tylko poprawią jej smak, ale również sprawią, że będzie wyglądała o wiele apetyczniej. Do zup możesz przykładowo dodać: świeżą bazylię, natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, koperek lub majeranek.
A oto kilka przysmaków na jesienne, rozgrzewające zupy:
1. Zupa krem z dyni z wanilią
Składniki na 2 porcje:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę
około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
gorący bulion lub woda
sól
1 laska wanilii
świeżo zmielony czarny pieprz
grzanki z masłem
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając. Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka. W połowie gotowania dodać wanilię. Następnie zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.
2. Zupa cebulowa
Składniki:
25 dag cebuli
3 kostki rosołowe, najlepiej wołowe
5 dag masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki brandy (można zrezygnować)
8 kromek bagietki
10 dag sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, oprószyć mąką. Chwilę smażyć, dodać czosnek. Z kostek przygotować rosół, wrzucić cebulę, wlać wino, brandy. Przyprawić. Gotować ok. 15 min. W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min. Zupę przelać do miseczek żaroodpornych, włożyć podsmażone grzanki, posypać serem, zapiec.
3. Zupa z cukinii
Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 mały pęczek kolendry lub natki pietruszki, same listki
6 listków świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki
Sposób przygotowania:
Obieramy cukinię, kroimy na plastry i wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 8 minut. Odsączoną cukinię miksujemy razem z drobno posiekaną kolendrą lub natką, dodajemy do gotującego się bulionu, przyprawiamy pieprzem i świeżą bazylią. Podajemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, ze śmietaną w oddzielnej miseczce.
4. Zupa krem z porów
Składniki:
3 ładne pory (tylko białe części)
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
250 ml mleka (3.2-proc.)
120 ml gęstej śmietany (22-proc.)
masło do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana natka lub szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyść pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Gotuj na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą soli, połącz ze śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp natką albo szczypiorkiem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.