6 porcji / 1 porcja – wartość 4 PUNKTY™
Czas przygotowania ok. 20 minut, czas gotowania ok. 30 minut
Składniki:
200 g białej chudej kiełbasy drobiowej
1 pęczek włoszczyzny
300 ml żuru
2 ząbki czosnku
100 g pieczarek
1 cebula
100 ml kwaśnej śmietany (niskotłuszczowej)
1 liść laurowy, sól, pieprz
jajko
Sposób przygotowania:
do 1,5 l wrzącej wody dodać kiełbasę, czosnek i liść laurowy, włoszczyznę
i cebulę, całość zagotować i doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 minut
kiełbasę wyjąć, wywar odcedzić, zagotować, dodać pokrojone pieczarki, żur
i śmietanę, doprawić do smaku
ugotowane jajo na twardo, pokroić w ćwiartki i zalać żurem