Złota polska jesień zachwyca nie tylko wielokolorową paletą barw malującą się na drzewach, ale także darami natury – to właśnie na przełomie lata i jesieni odkrywamy w kuchni słodkie, zniewalające smakiem jabłka i aromatyczne skarby lasu, czyli grzyby. Przepisów wykorzystujących te jesienne przysmaki możemy znaleźć bardzo wiele, do najpopularniejszych należą bez wątpienia naleśniki z jabłkami oraz pierogi z grzybami.
Przygotowanie naleśników jest bardzo łatwe – w najbardziej minimalistycznej wersji potrzeba do tego tylko mleka (szklanka), mąki (szklanka), jajek (2 szt.), przypraw oraz oczywiście jabłek. Aby przygotować ciasto naleśnikowe wystarczy zmieszać/zmiksować wszystkie składniki, dodając szczyptę soli oraz cukru. Smażymy naleśniki, jednocześnie obieramy jabłka i – według uznania – kroimy je w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, podsmażamy a na końcu dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Teraz wystarczy już tylko zawinąć farsz w ciasto i naleśniki gotowe!
Przygotowanie pierogów wymaga trochę więcej czasu. Potrzebne będą 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko – choć nie musi. Mąkę zalewamy wrzątkiem i zimną wodą, mieszamy łyżką i przykrywamy pokrywą na 20 minut. Następnie ciasto wyrabiamy, przykrywamy pokrywą i odstawiamy na kolejne 20 minut. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania - pyszne. Aby przygotować farsz, dokładnie oczyszczamy grzyby, kroimy je w plasterki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min, odlewamy na sito, płuczemy gotowaną woda i pozostawiamy na moment do odcieknięcia. Drobno kroimy 5 dkg słoniny, smażymy, dodajemy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy trochę mąki i smażymy do przyrumienienia. Całość mieszamy z grzybami, przyprawiając solą i pieprzem. Farsz nakładamy na wykrojone z ciasta kółka i lepimy pierogi.
Te tradycyjne dania możemy oczywiście serwować rodzinie nie tylko między latem a zimą, korzystając z gotowych dań np. firmy Virtu – Naleśniki z jabłkami (400g, ok. 4,5 zł).
Przygotowanie naleśników jest bardzo łatwe – w najbardziej minimalistycznej wersji potrzeba do tego tylko mleka (szklanka), mąki (szklanka), jajek (2 szt.), przypraw oraz oczywiście jabłek. Aby przygotować ciasto naleśnikowe wystarczy zmieszać/zmiksować wszystkie składniki, dodając szczyptę soli oraz cukru. Smażymy naleśniki, jednocześnie obieramy jabłka i – według uznania – kroimy je w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, podsmażamy a na końcu dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Teraz wystarczy już tylko zawinąć farsz w ciasto i naleśniki gotowe!
Przygotowanie pierogów wymaga trochę więcej czasu. Potrzebne będą 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko – choć nie musi. Mąkę zalewamy wrzątkiem i zimną wodą, mieszamy łyżką i przykrywamy pokrywą na 20 minut. Następnie ciasto wyrabiamy, przykrywamy pokrywą i odstawiamy na kolejne 20 minut. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania - pyszne. Aby przygotować farsz, dokładnie oczyszczamy grzyby, kroimy je w plasterki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min, odlewamy na sito, płuczemy gotowaną woda i pozostawiamy na moment do odcieknięcia. Drobno kroimy 5 dkg słoniny, smażymy, dodajemy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy trochę mąki i smażymy do przyrumienienia. Całość mieszamy z grzybami, przyprawiając solą i pieprzem. Farsz nakładamy na wykrojone z ciasta kółka i lepimy pierogi.
Te tradycyjne dania możemy oczywiście serwować rodzinie nie tylko między latem a zimą, korzystając z gotowych dań np. firmy Virtu – Naleśniki z jabłkami (400g, ok. 4,5 zł).