Przepis na porcje dla 2-3 osób. Czas przygotowania sałatki wynosi 15 minut.

Składniki:

2 duże pomarańcze
50 g suszonych moreli
2 łyżki uprażonych na maśle migdałów
kilka listków świeżej mięty
150 ml wody
2 łyżki miodu
70 g suszonych fig
50 g daktyli
2 gwiazdki Anyżu
1/2 kory Cynamonu
4 goździki
6 owoców Kardamonu
Imbir

Sposób przygotowania:

Do rondla wlać wodę, dodać anyż, korę cynamonu, kardanom, goździki, szczyptę imbiru i miód. Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Dodać daktyle, figi, wystudzić. Pomarańcze, morele pokroić, wymieszać, dodać migały oraz posiekaną miętę, wymieszać z wcześniej przygotowanym syropem.

Smacznego!


fot. Kamis