2 porcje / 1 porcja 6 PUNKTÓW™
Czas przygotowania: ok. 35 minut, czas gotowania ok. 35 minut
Składniki na curry:
240 g sznycla z indyka
200 ml bulionu warzywnego (1 łyżka koncentratu)
160 ugotowanego ryżu
220 g mandarynek
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych, sól, pieprz, słodzik do smaku
Składniki na sałatkę:
1 główka zielonej sałaty
150 g chudego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, a mięso w paski
dodać mięso, całość posypać curry i podsmażyć ok. 3 minuty
dodać bulion, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem ok. 15 minut
mięso przyprawić pieprzem, solą i słodzikiem oraz 1 łyżką soku z cytryny
orzechy prażyć na patelni bez oleju
mandarynki odcedzić i razem z ryżem oraz mięsem dodać do orzechów
ostrożnie wymieszać i ponownie przyprawić
sałatę podzielić na pojedyncze liście i wymieszać z dressingiem sporządzonym
z jogurtu, pozostałego soku z cytryny, soli, słodziku oraz szczypiorku