18 porcji/1 porcja 2,5 PUNKTU™
Czas przygotowania ok. 1,5 godz. czas pieczenia ok. 45 minut
Składniki na ciasto:
340 g mąki
120 g cukru
3 jajka
80 g margaryny
125 ml mleka 0,5%
10 dkg drożdży
szczypta soli
400 ml nektaru z marakuji
60 g niskosłodzonej konfitury pomarańczowej
2 melony, 2 kiwi, 3 pomarańcze
Sposób przygotowania ciasta:
mleko podgrzać, dodać rozdrobnione drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru, odstawić na ok. 10 minut
margarynę rozpuścić (zostawić 1 łyżeczkę) i zagnieść z jajkami, solą, 40 g cukru, mąką oraz zaczynem drożdżowym
ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 30 minut
wysmarować foremkę (średnica 28 cm.) pozostałą margaryną, ciasto włożyć do foremki i pozostawić pod przykryciem na dalsze 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperaturze 180 st. C piec przez 45 minut
podgrzać nektar i rozpuścić w nim pozostały cukier
nektar ostudzić i połowę wlać do foremki, włożyć do niej babkę i polać pozostałym nektarem
nasączone ciasto wyjąć z foremki i posmarować rozgrzaną pomarańczową konfiturą
z melona powycinać kulki, kiwi pokroić w plasterki, a pomarańcze w plastry
Babkę podawać z owocami