Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min,
500 g filetów z indyka,
2 banany,
4 bułki hamburgerowe,
50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar,
80 g sałaty,
3 plastry pomidora,
60g drobno posiekanej cebuli,
1 zmielony pęczek świeżej pietruszki,
5 łyżek stołowych bułki tartej,
1 lekko ubite jajko,
4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu,
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek ,
2 łyżeczki suszonych liści oregano,
sól i pieprz
1)Pokroić indyka w cienkie paseczki. Wymieszać w dużym naczyniu
z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformować 4 okrągłe kotlety.
2)Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Ułożyć na niej kotlety. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.
3)Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryć górną warstwą bułki. Podawać na gorąco.
PODPOWIEDŹ dla wegetarian: zamiast indyka można użyć kotleta z tofu!
Wartości odżywcze jednej porcji
600 kalorii
33 g białka
24 g tłuszczu
62 g węglowodanów