Od kiedy znany jest cukier trzcinowy
Do Europy wiadomość o istnieniu trzciny „rodzącej miód” dotarła dopiero po podboju Indii przez Aleksandra Macedońskiego (327 r. p.n.e.). Przez całe Średniowiecze cukier trzcinowy był ekskluzywnym środkiem dla elit, stosowanym głównie w celach medycznych – jako lekarstwo na ból głowy, zapalenia i przeziębienia z gorączką. Popularny przesąd mówił także, że jest doskonałym środkiem na popęd seksualny. Stopniowo zdobywał coraz większą popularność i z powszechnego obiegu wyparł go dopiero w XIX wieku tańszy i pozyskiwany w prostszy sposób cukier buraczany. Choć obecnie produkcja cukru trzcinowego stanowi ok. 70% produkcji cukru, w Polsce bywa on oferowany jako coś specjalnego. Dlaczego cukier trzcinowy?
Pozytywne opinie na temat właściwości i smaku cukru trzcinowego górują nad spostrzeżeniami dotyczącymi tradycyjnego cukru białego. To przede wszystkim zasługa delikatnego i pełniejszego smaku, który idealnie komponuje się z kawą, herbatą oraz słodkimi wypiekami. W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy cechuje się także zawartością składników odżywczych: zawiera (choć w niewielkich ilościach) żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Jeśli dobrze przeszukamy ofertę producentów, odnajdziemy co najmniej 3 różne odmiany cukru trzcinowego: jasny, brązowy Demerara oraz brązowy Rapadura. Niestety nie zawsze brązowy kolor cukru gwarantuje, że mamy do czynienia właśnie z cukrem trzcinowym.
Oryginalny cukier trzcinowy jest cukrem nierafinowanym, czyli nie jest poddany oczyszczaniu, podczas którego usuwa się m.in. składniki odżywcze – mówi Tomasz Czubachowski, Brand Manager marki Bio Raj, specjalizującej się w oferowaniu produktów rolnictwa ekologicznego. Niestety często zdarza się, że producenci lub dystrybutorzy zwyczajnego cukru białego, wykorzystując modę na produkty eko i zdrowy styl życia, najzwyczajniej barwią biały produkt melasą lub karmelem i sprzedają pod szyldem „cukru brązowego”.
Trzcinowy, ale jaki?
Jak wspomnieliśmy powyżej, do wyboru mamy 3 różne odmiany cukru trzcinowego: jasny, brązowy Demerara oraz brązowy Rapadura. Na przykładzie marki BioRaj pokrótce opiszemy właściwości każdej z nich:
Cukier trzcinowy jasny to cukier nierafinowany, o bardzo drobnych kryształkach. Charakteryzuje się miodowym kolorem i bardzo łatwą rozpuszczalnością. Świetnie sprawdza się w przyrządzaniu toffi, tiramisu czy lodów.
Cukier trzcinowy brązowy Demerara to także nierafinowany rodzaj cukru, ale jest nieco grubszy niż cukier jasny. Chrupkie, jasnobrązowe kryształki o miodowo-karmelowym, wyrafinowanym smaku wspaniale sprawdzają się w roli posypki do ciast i ciastek oraz idealnie komponują się z kawą czy herbatą.