Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
4 filety z kurczaka,
2 banany pokrojone w kostkę ,
2 banany pokrojone w grube plastry,
50 g sera Gorgonzola,
3 czerwone papryki pokrojone w plastry,
3 suszone, posiekane figi,
2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu,
2 łyżki stołowe oleju ,
1 łyżka stołowa miodu,
sól i pieprz
1)Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi,
1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny.
2)Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone
w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.
Wartości odżywcze jednej porcji
400 kalorii
26 g białka
19 g tłuszczu
40 g węglowodanów