Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
3 banany
300 g pomidorów koktajlowych
starta skórka z jednej limonki
100 g niskotłuszczowego jogurtu
1 pęczek kopru
1 mały pęczek pietruszki naciowej
2 łyżki stołowe curry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki stołowe octu winnego
(najlepiej z białego wina)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i zmielony czarny pieprz
1)Przyprawić filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki.
2)Obrać banany i pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki. Pokroić pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów.
3)Przygotowując sos zmieszać jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylać na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszać.
4)Dobrze rozgrzać olej na patelni. Położyć na patelni tuńczyka i smażyć tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełożyć rybę na talerz
i dodać sałatkę bananową. Całość ozdobić natką pietruszki.
Wartości odżywcze jednej porcji
525 kalorii
34 g białka
28 g tłuszczu
33 g węglowodanów