Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia – przyjemność i harmonię.
Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją. W kuchni tajskiej można odnaleźć smaki kuchni chińskiej i indyjskiej, ale jej oryginalność wynika ze stosowanych przez Tajów składników – jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kafir, galangal, pikantna papryka, curry, owoce morza.

W Tajlandii jada się mało ale często - sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką łączenia pięciu smaków – kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. W tajskich przepisach nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność, jednak ta swoboda wymaga ogromnego doświadczenia!

Specjalnie dla Was przedstawiamy kilka specjalnie opracowanych przepisów dla Radisson Blu Kraków przez tajskiego szefa kuchni - Pngthep Aroonsanga.

Sajgonki

Składniki:
Grzybki mung
Por
Cebula biała
Kapusta biała
Imbir
Czosnek
Marchewka
Sos sojowy jasny
Cukier
Sos ostrygowy
Liście limonki
Ciasto spring rolls (ciasto ryżowe)
Jajko
Olej
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Grzyby mung namoczyć w wodzie. Pokroić w cienkie paski. Pora, cebulę, kapustę, marchewkę, pokroić w cienkie paski. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, dodać czosnek, imbir. Podsmażyc. Dodać resztę warzyw i wszystko smażyć do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sosem ostrygowym. Gdy warzywa będą już miękkie odstawić do wystudzenia. Na środku ciasta położyć farsz warzywny i zwinąć w rulon. Smażyć na głębokim tłuszczu do złotego koloru.

Rybne ciasteczka

Składniki:
Filety białej ryby
Galangal (rodzaj imbiru)
Liście limonki
Czerwona pasta curry
Fasolka szparagowa zielona
Papryka słodka
Jajka
Sól
Pieprz

Relisz z ogórków:
Ogórki
Szalotka
Papryczka chili
Ocet spirytusowy
Cukier
Woda

Sposób wykonania:

Rybę zmielić na cienkim sicie. Galangal obrać i pokroić w drobną kostkę. Lisćie  limonki pokroić w cienkie paseczki. Fasolkę zieloną pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać razem na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie reliszu:
Z wody i cukru ugotować syrop, pozostawić do wystudzenia. Ogórki przekroić wzdłuż wyciąć gniazda, pokroić w cienkie paseczki. Szalotkę pokroić w piórka. Chili pokroić w drobne paseczki. Wszystkie składniki zalać syropem.

-=-
Kurczak satay z sosem z orzeszków

Składniki:
Filet z kurczaka
Galangal
Trawa cytrynowa
Kumin
Ziarna kolendry
Mleko kokosowe
Cukier
Sól
Patyczki bambusowe

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Galangal i trawę cytrynową pokroić drobno. Kurczaka wymieszać ze wszystkimi składnikami. Nadziać na patyczki, smażyć na patelni w małej ilości tłuszczu.

Sos z orzeszków:

Składniki:
Mleko kokosowe
Czerwona pasta curry
Ziarna kolendry
Ziarna kuminu
Orzeszki ziemne
Cukier palmowy
Sól
Tamarind (sok tamaryndowca)
Kardamon mielony

Sposób wykonania:
Orzeszki posiekać drobno. Mleko kokosowe zagotować dodać wszystkie składniki. Gotować aż sos będzie gesty.

Kurczak w żółtym curry

Składniki:
Podudzia z kurczaka (wyluzowane bez kości)
Żółta pasta curry
Mleko kokosowe
Cukier palmowy
Ziemniaki
Orzeszki ziemne
Prażona cebulka
Olej

Sposób wykonania:
Podudzia pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć pastę curry dodoać mleko kokosowe. Zagotować wszystko. Do gotującego sosu dodać kurczaka ziemniaki orzeszki cukier palmowy. Gotować aż wszystkie składniki będą miekkie. Na sam koniec posypać prażoną cebulką.

Banany w mleku kokosowym

Składniki:
Mleko kokosowe
Cukier
Sól
Banany

Sposób wykonania:
Mleko zagotować dodać cukier i sól. Na wrzące mleko wrzucić pokrojone banany w plastry. Zagotować. Można użyć gotowanej dyni.