Palce lizać i… pogryzać
Grissini to słynne włoskie paluszki chlebowe. Jak głosi legenda, przepis na paluszki zdradził w XVII wieku pewien włoski lekarz, który przepisał je jako lekarstwo turyńskiemu następcy tronu. Od tego czasu stały się ogromnie popularne w całych Włoszech. Obecnie grissini są znaną i lubianą na całym świecie słoną przekąską. Aktorka i autorka przepisy na ten przysmak - Monika Mrozowska postanowiła jednak zaskoczyć wszystkich i dość przewrotnie przyrządzić paluszki… na słodko.
Sekret Mistrzów Cukiernictwa
Nie od dziś wiadomo, że dobre wypieki poznaje się po doskonałym smaku i jeszcze lepszym wyglądzie. Dlatego najlepsi cukiernicy oprócz nieprzeciętnych zdolności kulinarnych muszą posiadać też znakomicie rozwinięty zmysł estetyczny. Ale poza umiejętnościami mają oni też swoje „słodkie sekrety”. Jednym z nich jest cukier perlisty do dekoracji wypieków! Produkt ten dotychczas dostępny był tylko dla cukierników i piekarzy. Ten najwyższej jakości cukier o grubej granulacji, kształtem przypomina małe perełki. Wielkość ziarenek i ich odpowiednia twardość sprawia, że cukier perlisty jest odporny na wysoką temperaturę i nie zmienia koloru ani konsystencji podczas pieczenia. Nadaje on słodkim wypiekom delikatną nutkę słodyczy i niepowtarzalny wygląd.
Czekoladowe grissini – pyszne paluszki na świąteczny stół
W tegoroczne święta zaskocz podniebienia swoich najbliższych! Daj się ponieść fantazji i oprócz tradycyjnych ciast przygotuj coś naprawdę oryginalnego. Na dobry początek gorąco zachęcamy
do spróbowania pysznych paluszków grissini z dodatkiem kakao i obtoczonych w cukrze perlistym, według przepisu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło. Bez dwóch zdań zrobią one furorę na świątecznym stole!
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło polecają:
Czekoladowe grissini
Skałdniki:
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
szczypta soli
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
40 g masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego
cukier perlisty
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru trzcinowego i dodajemy do przesianej mąki, kakao i soli. Mleko, masło i resztę cukru trzcinowego podgrzewamy, aby połączyć wszystkie składniki. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy do przesianej mąki. Całość starannie wyrabiamy około 5 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Posypujemy cukrem perlistym. Delikatnie wałkujemy, tak aby cukrowe perełki przykleiły się do ciasta i tniemy na paluszki ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika na 180° i pieczemy około 15 minut.