Co powiecie na własnoręcznie przygotowaną czekoladę z żurawinami? Taki słodki przysmak będzie jak znalazł w piątkowy, zimowy dzień. Zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki na ok. 15 kawałków:

400 g gorzkiej kuwertury
Szczypta mielonego kardamonu
40 g orzechów włoskich
200 g suszonych żurawin

Sposób przygotowania:

1. Kuwerturę podzielić na kawałki i roztopić. Dodać kardamon. Orzechy włoskie rozdrobnić.

2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę do pieczenia (ok. 20 cm x 20 cm). Umieścić w niej kuwerturę, zostawiając 1-2 łyżki stołowe kuwertury na później. Posypać orzechami i żurawinami. Dodać resztę kuwertury. Odstawić, aby stwardniała.

3. Czekoladę połamać lub pociąć na kawałki.

Czas przygotowania: ok. 15 minut + czas potrzebny na stwardnienie czekolady

Wskazówka: Czekolada żurawinowa doskonale nadaje się na prezent. Można uzyskać inny aromat dodając cynamon, chili, pieprz różowy lub wanilię.

Wartości odżywcze (1 kawałek):
Wartość energetyczna: 182 kcal  / 763 kJ
Białko: 2,1 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 20 g