Składniki:
wiejskie filety śledziowe w oleju ,
tortilla,
ser żółty (czedar lub gouda),
ogórek kiszony,
jabłko,
mango,
sok z cytryny do skropienia,
sałata lodowa i roszponka,
koperek do dekoracji,
papryczka chilli do zaostrzenia smaku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Tortillę wkładamy do piekarnika i podgrzewamy by była ciepła, ale nie spieczona. Ser żółty, ogórki kiszone, jabłko, mango pokroić w cienkie paski. Śledziki pokroić w 2,5 cm kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na ciepłą tortillę wykładamy porwane liście sałaty lodowej i roszponki. Staramy się wszystkie składniki układać na połowie tortilli by łatwiej było ją później złożyć. Na sałatę wykładamy wszystkie składniki sałatki ze śledziem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wielbiciele pikantnych smaków mogą dodać papryczkę chilli. Wykładamy na talerz ozdabiając koperkiem.