Piersi kurczaka grillowane lub pieczone 360 g
Mrożonka marchewka mini cała HORTEX Ortika 1 opakowanie
1/3 opakowania mrożonki groszek zielony HORTEX Ortika
Kiełki słonecznika 160 g
Olej słonecznikowy 4 łyżki
Ocet balsamiczny 5 łyżek
Sok z jednej cytryny
Pestki słonecznika
Sól
Przygotowanie warzyw:
Marchewkę mini całą HORTEX Ortika (bez rozmrażania) i groszek zielony HORTEX Ortika (bez rozmrażania) kropimy olejem i delikatnie solimy. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na około 6-8 minut. Po wyjęciu studzimy.
Przygotowanie sałatki:
Upieczone piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę, mieszamy z marchewką
i groszkiem oraz kiełkami słonecznika. Doprawiamy sosem vinaigrette przygotowanym z oleju słonecznikowego, soku z cytryny oraz soli.
Ocet balsamiczny wlewamy do rondelka i odparowujemy do momentu zgęstnienia. Ocet powinien przy polewaniu sałatki ciągnąć się cienkim strumieniem. Po polaniu sałatki już nie mieszamy. Gdy sałatka jest gotowa i przełożona do szklanej miski lub rozłożona na talerze wtedy posypujemy pestkami słonecznika.