Piersi kurczaka grillowane lub pieczone 360 g Mrożonka marchewka mini cała HORTEX Ortika 1 opakowanie 1/3 opakowania mrożonki groszek zielony HORTEX Ortika Kiełki słonecznika 160 g Olej słonecznikowy 4 łyżki Ocet balsamiczny 5 łyżek Sok z jednej cytryny Pestki słonecznika Sól Przygotowanie warzyw: Marchewkę mini całą HORTEX Ortika (bez rozmrażania) i groszek zielony HORTEX Ortika (bez rozmrażania) kropimy olejem i delikatnie solimy. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na około 6-8 minut. Po wyjęciu studzimy. Przygotowanie sałatki: Upieczone piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę, mieszamy z marchewką i groszkiem oraz kiełkami słonecznika. Doprawiamy sosem vinaigrette przygotowanym z oleju słonecznikowego, soku z cytryny oraz soli. Ocet balsamiczny wlewamy do rondelka i odparowujemy do momentu zgęstnienia. Ocet powinien przy polewaniu sałatki ciągnąć się cienkim strumieniem. Po polaniu sałatki już nie mieszamy. Gdy sałatka jest gotowa i przełożona do szklanej miski lub rozłożona na talerze wtedy posypujemy pestkami słonecznika.