Bożonarodzeniowe zwyczaje w różnych stronach świata także wyglądają inaczej. W Australii, ze względu na klimat, Święta spędza się na plaży, przy rozłożonych białych obrusach, kosztując pieczonego indyka, ciasteczek z bakaliami o wymyślnych kształtach oraz owocowych puddingów.
W Grecji Wigilię spędza się w restauracjach, a uroczystą kolację spożywa się zazwyczaj bardzo późno. Głównym daniem jest pieczony indyk z pikantnym nadzieniem. Okres świąteczny trwa tu bardzo długo – aż 12 dni, w ciągu których Grecy dwukrotnie obdarowują się podarkami.
Na Węgrzech w trakcie Świąt organizuje się wielkie bale dla dzieci, a najważniejszy z nich odbywa się w Parlamencie – biorą w nim udział aktorzy i politycy. Podczas wigilijnej wieczerzy, na węgierskim stole nie może zabraknąć ciasta z makiem, ponieważ, jak wierzy się w tym kraju, jest to symbol pomyślności i miłości.
Na Wyspach Brytyjskich okres świąteczny zaczyna się już na początku listopada. Warto wybrać się wtedy na spacer po londyńskiej Regent Street. Tamtejsze dekoracje wystaw należą do najbardziej pomysłowych i spektakularnych w Europie. W Anglii nie obchodzi się Wigilii, najważniejszym dniem jest 25 grudnia, gdy spożywa się uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Popisowym daniem jest indyk, podaje się także rożnego rodzaju puddingi i specjalne, świąteczne ciasteczka. Niezwykle popularny jest także eggnog. Ten jajeczny likier jest sporządzany przez gospodynie w krajach anglosaskich już od czasów średniowiecza. Tradycyjny eggnog przygotowuje się na bazie różnych alkoholi: rumu, brandy, whisky. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Jest dodawany do ciast, puddingów, a także do kawy.
Polskim odpowiednikiem eggnoga jest Advocaat. Likier ten smakuje wyśmienicie serwowany na ciepło w kieliszku. Dlatego może warto zastanowić się czy nie zaczerpnąć trochę inspiracji i nie zaskoczyć gości na świątecznym spotkaniu.