Składniki:
8 filetów śledziowych,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
2 cebule,
2 łyżki rodzynek,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki cukru,
przyprawa Curry 7 g,
Przygotowanie:
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1 godz. Cebulę drobno posiekać, przelać na sitku wrzątkiem, ostudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć przez ok. 5 min. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem i curry. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać osączone rodzynki i cebulę i ponownie wszystko wymieszać. Na półmisek wylać odrobinę przygotowanego sosu. Następnie ułożyć pokrojone w kawałki filety i polać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godz.