Dzisiaj podsuwamy Wam przepis na wspaniałą przekąskę, którą z pewnością możemy wykorzystać planując romantyczna kolację we dwoje. W końcu Walentynki tuż tuż!

Składniki na 4 porcje:

1 bagietka
2 łyżeczki oleju
20 g orzechów włoskich
150 g serka śmietankowego
2-3 łyżki stołowe mleka
pieprz
40 g suszonych, krojonych żurawin
12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
4 świeże figi
kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.

2. Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny.

3. Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 456 kcal  / 1908 kJ
Białko: 14,3 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 52 g