Składniki na 4 porcje:
½ małej czerwonej papryczki chili
1 cebulka dymka
1 limonka
2 dojrzałe awokado
100 g jogurtu niskotłuszczowego
Sól, pieprz
40 g suszonych żurawin
4 krewetki królewskie (surowe, bez skórki, chude)
2 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania:
1. Papryczkę chili i cebulkę dymkę opłukać i drobno pokroić. Limonkę opłukać, wycisnąć sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Orzechy rozdrobnić.
2. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i z każdej połówki wybrać miąższ. Miąższ z awokado, sok z limonki i jogurt wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać startą skórkę limonki, papryczkę chili, cebulkę dymkę i zurawiny.
3. Krewetki opłukać i osuszyć. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i smażyć krewetki przez 2-3 minuty.
4. Guacamole razem z krewetkami ułożyć w szklankach.
Czas przygotowania: ok. 25 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 255 kcal / 1067 kJ
Białko: 8,9 g
Tłuszcz: 20,1 g
Węglowodany: 11 g