Połączenie smaku aromatycznych truskawek, żurawin i bezów już na samą myśl rozpływa się w ustach i przywodzi na myśl wiosnę. Jeżeli już nie możesz doczekać się tej pory roku, zaserwuj sobie taki słodki deser.

Składniki na 4 porcje:

500 g truskawek
1 limonka
½ laski wanilii
100 g suszonych żurawin
½ łyżeczki pieprzu różowego, kruszonego
Szczypta soli
20 g bezy

Sposób przygotowania:

1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości.

2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ.

3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut.

4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania.


Czas przygotowania: ok. 15 minut + 15-20 minut marynowania truskawek w soku.


Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i zalać marynatą z soku limonki wg instrukcji powyżej.


Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 110 kcal  / 463 kJ
Białko: 1,4 g
Tłuszcz: 0,7 g
Węglowodany: 24 g