Każdego dnia dzieci powinny jeść owoce. Od 5. miesiąca życia – 1 porcję dziennie,
a po 1. roku życia 2-3 porcje. Owoce są podstawowym źródłem witamin niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju małego organizmu. Zawierają sole mineralne, cukry proste będące źródłem energii oraz błonnik konieczny dla właściwej przemiany materii.
Ważne jest nie tylko to, jak często owoce powinny gościć w diecie dziecka,
ale tez skąd pochodzą i jak zostały przygotowane, by spełniac potrzeby malucha.
Ze względu na bezpieczeństwo pochodzenia optymalne są przebadane owoce
w formie musów i przecierów przygotowanych specjalnie z myślą o dzieciach poniżej 3. roku życia.
Warto zwracać uwagę, by musy oraz przeciery owocowe podawane dzieciom były jak najbardziej naturalne. Owoce serwowane maluszkom powinny powstawać
z wybranych, starannie kontrolowanych owoców najwyższej jakości. Podając
je, rodzice mają pewność, że jest to produkt w pełni bezpieczny: bez konserwantów, barwników, sztucznych dodatków, a także bez dodatku cukru.
Chcąc urozmaicić dietę coraz bardziej wymagającego smakosza, jakim
jest rozwijający się brzdąc, musy owocowe możemy podawać na różne sposoby,
tak aby dziecko się nimi nie znudziło. Można serwować je jako samodzielne danie
lub łączyć z produktami zbożowymi, np. z kleikiem czy kaszką ryżową. Dla starszego dziecka mus może być także nadzieniem owocowym do naleśników
czy też smakołykiem wymieszanym z naturalnym jogurtem lub twarożkiem. Musy mogą być samodzielną pyszną przekąską w ciągu dnia lub wspaniałym deserkiem
po pożywnym posiłku.
Co, kiedy i jak?
Tak jak wszystkie nowe pokarmy, owoce należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo i w określonym porządku.
Od 5. miesiąca można bezpiecznie wprowadzać do diety maleństwa:
• jabłka
• porzeczki
• owoce dzikiej róży
• winogrona
• jagody
• maliny
• jeżyny
• banany
Od 6. miesiąca można podawać:
• śliwki
Od 7. miesiąca można podawać:
• gruszki
• morele
• żurawiny
Od 10. miesiąca wprowadzamy (ostrożnie ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej):
• truskawki
• mandarynki
• cytryny
• pomarańcze
• ananasy
Po 12. miesiącu można podawać:
• kiwi
• arbuz
Naturalnie słodkie i łagodne, desery i musy owocowe można podawać dzieciom
od 5. miesiąca życia dziecka. Podobnie jak świeże owoce – są one źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C), składników mineralnych i błonnika. W 10. miesiącu życia
do jadłospisu dziecka warto wprowadzić także deserki z dodatkami, bowiem podnoszą one ich wartość odżywczą i smakową, np. ze zbożami, kawałkami owoców, biszkoptami, twarożkiem czy jogurtem.
Wszystkie owoce najlepiej podawać dziecku w postaci soków, przecierów oraz musów. Zawierają one miąższ bogaty w łatwo przyswajalne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik zapobiegający zaparciom. Na początku lepiej podawać dziecku po jednej łyżeczce soku, stopniowo zwiększając ją do 60 ml dziennie.
Owocowe propozycje
Jabłka
Smak jabłek jest pierwszym owocowym smakiem w diecie niemowlęcia. Owoce
te niezwykle rzadko wywołują reakcje alergiczne, są bogate w błonnik i lekkostrawne.
Dzika róża
Kolejnym ważnym składnikiem owocowej diety dziecka są owoce dzikiej róży,
ze względu na wysoką zawartość witaminy C, naturalnie wzmacniającej odporność dziecka na infekcje i przeziębienia.
Banany
Stanowią źródło błonnika, białka, wapnia, fosforu i potasu.. Regulują równowagę kwasowo - zasadową organizmu. Mają także dużo witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B6, której zawierają najwięcej z owoców.
Gruszki
Zawierają mnóstwo oczyszczających pektyn oraz błonnika pobudzającego trawienie.
Morele
Zawierają korzystną dla wzroku i skóry prowitaminę A.
Truskawki
Owoce te pełne są witaminy C i ważnych dla rozwoju składników mineralnych.
Brzoskwinie
Są pyszne i soczyste, bogate w witaminę A.
Pomarańcze
To pierwsze w diecie maleństwa owoce egzotyczne. Są bogate w witaminę C, B1 oraz kwas foliowy. Posiadają działanie utleniające.
Jak wprowadzać nowe pokarmy?
Nowe produkty do diety dziecka należy wprowadzać przede wszystkim stopniowo,
w niewielkich ilościach, dając dziecku czas, aby się z nimi oswoiło, by poznało
i zaakceptowało ich nowy smak. Każdy nowy produkt należy podawać dziecku oddzielnie, z zachowaniem kilkudniowego odstępu w czasie. W ten sposób łatwiej można zaobserwować, czy nie jest on przyczyną niepożądanej reakcji alergicznej. Zmiany w jadłospisie brzdąca trzeba wprowadzać spokojnie, cierpliwie
i bez przymusu, aby go nie zniechęcić. Jeśli nowość nie smakuje maluszkowi,
nie warto go zmuszać do jedzenia, ale odczekać jakiś czas i następnie spróbować ponownie.
Niektóre dzieci niechętnie reagują na zmiany w diecie, gdyż nie lubią zamiany rzeczy znanych i często lubianych, do których są już przyzwyczajone, na nowe i czasem zaskakujące smaki. W takich przypadkach warto łączyć posiłki i smaki już znane
z nowymi, aby „nowalijki” zostały pozytywnie skojarzone i zapamiętane ze „starszymi” i lubianymi.
Z tego samego powodu warto podawać dziecku nowe produkty w atrakcyjnych miejscach lub w miłych okolicznościach, które są dziecku dobrze znane, w których czuje się bezpiecznie i które lubi. Dzięki temu także zwiększają się szanse,
że maluch zaakceptuje nową „propozycję” i chętnie powtórzy tę próbę w przyszłości.